12 dingen die je moet doen om te studeren als een aas (2024)

Handelsscholen huis>Lidwoord> Hoe te studeren op de universiteit

Door uitgever
|Laatst bijgewerkt op 20 april 2022

Weet je niet hoe je het meest effectief op de universiteit kunt studeren? Als dat zo is, ben je niet de enige. Zeer weinig studenten wordt ooit expliciet geleerd hoe ze moeten studeren; velen eindigen er gewoon een beetje mee tijdens hun academische carrière. Zelfs studenten die goede cijfers halen op de middelbare school, kunnen het soms moeilijk hebben als ze naar de universiteit gaan. Het initiatief nemen om zelf effectieve studietechnieken te ontdekken, is dus een verstandige zet. Door de regie over je leerproces te nemen, kun je je beter voorbereiden op de academische eisen van het studentenleven.

Het goede nieuws is dat je specifieke stappen kunt nemen om het soort studievaardigheden te ontwikkelen waarmee je kunt slagen op hbo-niveau. We hebben zelfs 12 krachtige tips geïdentificeerd. Je leert hoe je moet studeren voor een toets en je ontwikkelt goede gewoonten die ervoor zorgen dat je bij je studie blijft. Met doorzettingsvermogen en een beetje planning kun je leren hoe je effectief kunt studeren en meer succes kunt behalen.

Dus, ben je klaar om de leiding te nemen over je academische ervaring? Lees verder voor studietips die je kunnen helpen je doelen te bereiken!

  • Leg de basis.
  • Begin met de juiste mindset.
  • Maak een studierooster.
  • Verdeel je studietijden.
  • Kies een studieplek (of twee).
  • Zorg ervoor dat je alleen hebt wat je nodig hebt.
  • Probeer verschillende studietechnieken.
  • Gebruik zoveel mogelijk zintuigen.
  • Behandel meer dan één concept in een sessie.
  • Neem wat pauzes.
  • Quiz jezelf.
  • Krijg genoeg slaap.

1. Leg de basis.

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige studenten erin slagen om hun examens te halen zonder te studeren in de dagen (of nachten) die eraan voorafgaan? In werkelijkheid doen ze waarschijnlijk meer werk dan u zich realiseert. Je kunt soms slagen voor een toets zonder te studeren door je in de loop van de tijd constant in te spannen voor je cursussen. Zo hoef je niet de hele nacht te proppen voor een groot examen.

Door vanaf de eerste dag goede studiegewoonten te ontwikkelen, kun je je werklast verlichten als het tijd is voor examens. Hier zijn een paar algemene tips die u tijdens het schooljaar of semester kunt volgen om de voorbereiding op de toets te vergemakkelijken:

  • Ga naar de les:Je weet niet wat je instructeurs belangrijk vinden als je hun lessen niet bijwoont. Sommige instructeurs geven cijfers voor aanwezigheid, dus je kunt op zijn minst je cijfer verhogen door gewoon in de kamer te zijn.
  • Luister in de klas:Let goed op, maak aantekeningen en wees niet bang om opheldering te vragen als je iets niet begrijpt. Neem direct na de les een paar minuten de tijd om je aantekeningen door te nemen en vragen op te schrijven waarvan je denkt dat ze op een aankomend examen kunnen komen. Vergelijk aantekeningen met andere leerlingen, zodat u kunt achterhalen welke informatie zij belangrijk vonden.
  • Behandel elke huiswerkopdracht als een examen:Test je kennis van de stof door te proberen je huiswerk af te maken zonder antwoorden op te zoeken of om hulp te vragen, tenzij het echt nodig is. De mentale gymnastiek die je jezelf nu dwingt, zal later zijn vruchten afwerpen.
  • Herstel je fouten:Veel studenten verdoezelen hun fouten en gaan gewoon verder. Doe dat niet. Kijk door je beoordeelde opdrachten en merk op waar de rode markeringen zijn. Kijk waar het fout ging en zoek uit hoe je het in de toekomst beter kunt doen. Iedereen maakt fouten, maar als je kunt leren van de jouwe, ben je een voorsprong op het spel.

2. Begin met de juiste mindset.

Hoe je je studie benadert, kan van invloed zijn op hoeveel je eruit haalt. Veel studenten raken overweldigd door alles wat ze moeten doen en stellen dingen zo lang mogelijk uit, wat alleen maar tot meer problemen leidt. Stress belemmert je vermogen om je te concentreren en te leren, dus bekijk deze zeker eenstips om met studiestress om te gaan.

Als je in paniek raakt, sluit dan je ogen en haal diep adem. Herinner jezelf eraan dat je over vaardigheden en capaciteiten beschikt en vermijd negatieve zelfpraat. In plaats van te denken: "Ik zal dit nooit kunnen doen", probeer tegen jezelf te zeggen: "Ik ga nu beginnen, dus er zal in ieder geval een deel van dit gebeuren."

3. Maak een studierooster.

12 dingen die je moet doen om te studeren als een aas (1)Hoeveel tijd je nodig hebt om op de universiteit te studeren, hangt af van je studielast, je leerstijl en je persoonlijke interesses. (U zult bijvoorbeeld waarschijnlijk meer tijd moeten besteden aan de onderwerpen die u uitdagender vindt.) Een goede algemene richtlijn is om twee uur te besteden aan studeren voor elk uur dat u in de klas doorbrengt. Statistieken suggereren dat de gemiddelde student ongeveer uitgeeft14 uur per weekvoorbereiden op de les.

Effectief tijdmanagement is essentieel. Als eerste stap wilt u misschien een kalender van uw activiteiten maken. Neem alles op, tot wanneer u eet en slaapt. Blokkeer vervolgens in een dagplanner specifieke tijden om te studeren of opdrachten te voltooien, evenals tijden om te sporten, een praatje te maken of gewoon plezier te hebben. Wees realistisch: 20 minuten per week is waarschijnlijk niet genoeg om u te helpen het cursusmateriaal onder de knie te krijgen, maar het plannen van een studiesessie van vier uur zonder pauzes kan ervoor zorgen dat u faalt.

Als je eenmaal een schema hebt, houd je eraan. Het op een wandkalender schrijven kan een effectieve visuele herinnering zijn en u helpen op het goede spoor te blijven.

4. Verspreid je studietijden.

Hoe lang doe je erover om voor een toets te leren? Veel studenten trekken de avond voor een groot examen uiteindelijk een marathonstudiesessie, maar het bewijs toont aan dat last-minute proppen niet de beste manier is om te gaan als je echt iets wilt leren. Het kan je helpen om een ​​goed cijfer te halen voor je examen, maar je zult de stof snel vergeten als het examen voorbij is. Dat komt omdat wanneer we heel snel veel informatie in onze hersenen proberen te proppen, de informatie wordt opgeslagen in het kortetermijngeheugen in plaats van het langetermijngeheugen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de beste manier van studeren is door meerdere korte studiesessies te doen (gespreid oefenen) over een paar dagen of zelfs weken. Door je studiesessies te spreiden, worden je hersenen gedwongen om de informatie op te halen en er elke keer op voort te bouwen, waardoor het een meer permanente plaats krijgt in je langetermijngeheugen. Met gespreid oefenen zou je studeren voor een universiteitsexamen door bijvoorbeeld drie weken lang vier uur per week te studeren in plaats van de avond voor de test in één sessie van 12 uur te proppen.

5. Kies een studieplek (of twee).

12 dingen die je moet doen om te studeren als een aas (2)Het vinden van een geschikte werkplek is belangrijk. Je slaapzaal zit vol met afleiding en zou idealiter een plek moeten zijn om uit te rusten en te ontspannen, dus misschien wil je een andere plek zoeken. Misschien is de bibliotheek, de plaatselijke coffeeshop, een studiezaal of een picknicktafel op de binnenplaats iets voor jou.

En als je echt zoveel mogelijk wilt leren, kun je proberen om af te wisselen waar je je werk doet. Sommige geheugenexperts geloven dat de hersenen makenonbewuste associatiestussen het materiaal dat het aan het leren is en de achtergrondomgeving op het moment van leren. Dus als je dezelfde dingen op verschillende plaatsen bestudeert (misschien de ene dag in een lommerrijke tuin en de andere keer in een rustige bibliotheek), krijg je sterkere herinneringen en onthoud je meer van de informatie.

6. Zorg ervoor dat je alleen hebt wat je nodig hebt.

Verzamel al je materialen voordat je aan een studiesessie begint, zodat je geen tijd verspilt met teruggaan om het tekstboek te vinden dat je bent vergeten. Als je weet dat je een rekenmachine of drie verschillende kleuren pennen nodig hebt, zorg er dan voor dat je die bij je hebt.

Maar wees selectief over de items die je echt nodig hebt. Uw mobiele telefoon is waarschijnlijk niet een van hen, dus zet hem op stil en stop hem weg in een tas waar hij uw focus niet kan verstoren. Een laptop maakt het gemakkelijker om aantekeningen te maken, maar de afleiding van games, e-mail en sociale media kan je concentratie verstoren, dus het kan effectiever zijn om met pen en papier te werken.

Veel studenten vinden het leuknaar muziek luisteren terwijl ze studeren. Of muziek een effectief hulpmiddel is, staat ter discussie.Onderzoek heeft uitgewezendat muziek de productiviteit en aandacht kan verhogen voor repetitieve taken die focus vereisen, maar het kan het ook moeilijker maken om je te concentreren op complexe taken die veel cognitieve verwerking vereisen. Als je deuntjes nuttig vindt, zorg er dan voor dat je je muziekspeler en een koptelefoon meeneemt voor je studiesessies.

7. Probeer verschillende studietechnieken uit.

Effectief leren studeren kan een beetje vallen en opstaan ​​met zich meebrengen. Zoals veel succesvolle studenten hebben geleerd, studeer je voor examens door verschillende studiemethoden te verkennen en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Probeer bijvoorbeeld onbekende termen te associëren met bekende afbeeldingen om u te helpen de termen gemakkelijker te onthouden. Vertel jezelf verhalen over het materiaal dat je leert, zodat het in je hoofd blijft hangen. Gebruik analogieën om concepten te vergelijken.

Vermijd passief lezen. Als je uit een leerboek studeert, kijk dan eerst naar de samenvatting van het hoofdstuk en bekijk daarna de beoordelingsvragen aan het einde. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je teruggaan en het hoofdstuk lezen met het oog op het beantwoorden van de beoordelingsvragen. Op die manier ga je meer met het materiaal om en onthoud je de informatie beter.

Verschillende vakken vragen om verschillende studietechnieken. Je studeert bijvoorbeeld voor een toets geschiedenis door speciale aandacht te besteden aan de volgorde van gebeurtenissen en je aantekeningen in chronologische volgorde te ordenen. Geheugensteuntjes kunnen u helpen feitelijke informatie zoals datums en namen te leren. (Het leren van een rijmende zin als "In 1492 zeilde Columbus over de blauwe oceaan" is bijvoorbeeld een gemakkelijke manier om de datum te onthouden waarop de ontdekkingsreiziger Amerika ontdekte.) Het maken van een mindmap of een visuele tijdlijn kan ook nuttig zijn. Concentreer u op het leggen van verbanden tussen de feiten, zodat ze gemakkelijker te onthouden zijn. U kunt bijvoorbeeld proberen de gerelateerde oorzaken en gevolgen voor elke gebeurtenis te noteren. Dat zou je een goede basis moeten geven voor het schrijven van essays die deel kunnen uitmaken van een examen.

Aan de andere kant studeer je voor een eindexamen wiskunde door veel oefenopgaven op te lossen. Onthoud dat wiskundige concepten op elkaar voortbouwen, dus verdoezel niets dat u niet begrijpt. Probeer diagrammen of tabellen te tekenen om u te helpen de informatie te begrijpen. Flash-kaarten kunnen u helpen formules te onthouden, maar de echte sleutel is weten hoe en wanneer u die formules moet gebruiken. Oefen met het oplossen van problemen uit verschillende delen van je leerboek; beter nog, laat een vriend je testen, zodat je gedwongen wordt om erachter te komen hoe je elk probleem moet aanpakken.

8. Gebruik zoveel mogelijk zintuigen.

We zijn allemaal multi-zintuiglijke wezens. We kunnen dus het meest effectief studeren door op meerdere manieren met informatie om te gaan. Als u verschillende zintuigen gebruikt, is de kans groter dat u de informatie die u bestudeert, in uw geheugen vastlegt. Teken diagrammen of woordwebben om een ​​visuele weergave te maken van sleutelconcepten. Als u naar een afbeelding kijkt, gebruikt u uw vinger om deze te schetsen of over te trekken. Lees je leerboek hardop voor. En zelfs als je een laptop gebruikt om tijdens de les aantekeningen te maken, kan het handig zijn om belangrijke punten opnieuw over te nemen met pen en papier—studies hebben aangetoonddat we dingen beter onthouden als we ze met de hand opschrijven dan als we ze typen.

9. Behandel meer dan één concept in een studiesessie.

12 dingen die je moet doen om te studeren als een aas (3)Een van de beste manieren om te studeren is door het soort materiaal dat in een enkele sessie wordt behandeld door elkaar te halen. Het is als een soort cross-training voor je hersenen. Focussen op een verscheidenheid aan verschillende maar gerelateerde vaardigheden - vergelijkbaar met de manier waarop veel atleten kracht- en snelheidsoefeningen combineren in hun trainingen - is vaak effectiever dan vasthouden aan één gebied tegelijk.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je een nieuw wiskundig concept leert. In plaats van een heel studieblok te besteden aan het oplossen van problemen die het nieuwe concept demonstreren, kunt u proberen problemen op te lossen die gebruik maken vaneen verscheidenheid aan concepten, inclusief de nieuwe. Dus als je bijvoorbeeld aan het leren bent over vermenigvuldigen, dan zou je kunnen proberen problemen te mengen die delen, optellen en aftrekken vereisen. Het idee is om je hersenen te dwingen om elk probleem te beoordelen en te beslissen over een geschikte aanpak.

Eén experimentontdekte dat universiteitsstudenten veel beter in staat waren om de schilderstijlen van 12 kunstenaars te onderscheiden na het zien van een willekeurige mix van hun collectieve werken dan na het bekijken van zes voorbeelden van het werk van een kunstenaar voordat ze naar de volgende gingen. Door het door elkaar te halen, merken de hersenen de overeenkomsten en verschillen in het onderwerp op, wat kan leiden tot een beter begrip in het algemeen.

10. Neem wat pauzes.

Een van de belangrijkste studietips voor de universiteit is om jezelf wat mentale pauzes te gunnen. Je moet jezelf tempo maken. Vijf uur achter elkaar studeren is niet redelijk en ook niet effectief:Onderzoek heeft uitgewezendat het vermogen van mensen om zich te concentreren na verloop van tijd afneemt, en dat het nemen van korte pauzes u kan helpen nieuwe energie op te doen en u opnieuw te concentreren. Neem dus af en toe een paar minuten de tijd voor een gezonde snack of maak een korte wandeling. Een korte tijd weg van de boeken kan je goed doen.

11. Test jezelf.

Als je een pagina van je leerboek keer op keer leest, kan het lijken alsof je het kent, maar herhaaldelijk herlezen is niet de beste manier om de informatie in je hoofd te krijgen. Als je er zeker van wilt zijn dat je de stof echt begrijpt, moet je jezelf erop testen.

Als je je hersenen dwingt om een ​​stukje informatie op te halen, verandert de manier waarop die informatie wordt opgeslagen en verbetert je vermogen om het later terug te roepen.Studies hebben aangetoonddat studenten die een stuk tekst één keer lezen en er vervolgens een quiz over maken, significant beter onthouden op de lange termijn dan studenten die de tekst meerdere keren lezen zonder een quiz te maken. Dus probeer jezelf te testen door eerdere examens te bekijken, flitskaarten te maken of een studiemaatje je vragen te laten stellen. Het zal je op de lange termijn helpen.

12. Zorg voor voldoende slaap.

Wist je dat je hersenen minder efficiënt worden met elk uur slaap dat je mist? Saboteer je studie-inspanningen niet door de hele nacht wakker te blijven. Je bent veel beter af om op een redelijk uur naar bed te gaan en 's morgens verder te gaan waar je gebleven was als je eenmaal een goede nachtrust hebt gehad. Sterker nog, studeren net voordat je wegzakt, kan dat ookhelpt u de stof beter te onthouden.

Neem de leiding over je opleiding

Leren studeren op de universiteit is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op deze fase in je leven. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je effectieve gewoonten ontwikkelen die je goed van pas zullen komen tijdens je academische reis. Door de leiding te nemen over je studievaardigheden, vergroot je je kansen op succes op de universiteit.

Nu je weet hoe je effectiever kunt studeren, neem je de tijd om de hogescholen te verkennen die het beste bij je passen. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over de loopbaangerichte opleidingen van mbo's, technische instituten en vakscholen? Dit soort scholen bieden handige programma's die je kunnen voorbereiden op een enorm scala aan lonende beroepen. Voer gewoon uw postcode in de volgende zoekfunctie in om programma's in uw regio te vinden!

12 dingen die je moet doen om te studeren als een aas (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5733

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.