Vad du ska göra när du hatar ditt jobb (2024)

Kommer du någonsin på att du tänker, "Jag hatar mitt jobb så mycket"?

Du är inte ensam.

En undersökning avCNBC och SurveyMonkeyfann att medan 73 % av de anställda var nöjda på jobbet, var 27 % inte det.

Vad mer,Gallup rapporteraratt 14% av de amerikanska anställda är "aktivt oengagerade" och eländiga på jobbet. Dessutom är 54 % av arbetarna "inte engagerade", vilket betyder att de är "psykologiskt obundna till sitt arbete och sitt företag."

What to Do When You Hate Your Job (1)

Men bara för att det är en vanlig upplevelse att hata sitt jobb betyder det inte att det är lätt att hantera. När du hatar ditt jobb kan livet kännas ganska eländigt – trots allt tillbringar vi större delen av våra vakna liv med att arbeta.

Det finns dock hopp.

Gallups undersökning avslöjade också att 38% av de amerikanska arbetarna är "engagerade", entusiastiska och engagerade i deras arbete och arbetsplats.Frågan är, hur kan du bli en av dessa människor?

I den här artikeln lär du dig vad du ska göra när du hatar ditt jobb.Vi börjar med det väsentliga.Sedan undersöker vi hur du inte hatar ditt jobb och hur du lämnar ett jobb du hatar.

What to Do When You Hate Your Job (2)

Börja sälja online nu med Shopify

Påbörja din gratis provperiod

What to Do When You Hate Your Job (3)
What to Do When You Hate Your Job (4)
What to Do When You Hate Your Job (5)

Vad du ska göra när du hatar ditt jobb

Om du ofta tänker "jag hatar mitt jobb" eller "jag hatar min chef och vill slu*ta" finns det många saker du kan göra för att förbättra eller förändra situationen. Till att börja med, här är fyra viktiga saker att göra.

1. Håll tankar som "Jag hatar mitt jobb" tysta

Det är okej att hata sitt jobb, men att prata öppet om det eller posta "Jag hatar mitt jobb och vill slu*ta" på sociala medier är ett recept på katastrof.

Det kan vara lättare än du tror för arbetsgivare att se dina inlägg på sociala medier. Till exempel, enKarriärbuilderundersökningfann att 70 % av arbetsgivarna aktivt använder sociala medier för att undersöka potentiella anställda.

→ Klicka här för att starta din online -verksamhet med Shopify

När du väl berättar för andra att du hatar ditt jobb har du ingen kontroll över hur den informationen delas och att det kan komma tillbaka till kollegor eller handledare.

Resultatet? Du kan få stöveln innan du är redo.

Behåll istället tankar som "Jag hatar verkligen mitt jobb" för dig själv, eller dela dem med betrodda vänner och familj. Sitt i förarsätet tills du räknar ut dina nästa steg.

2. Var professionell även när du hatar ditt jobb

På samma sätt, när du hatar ditt jobb, kan det vara utmanande att behålla din lugn på jobbet.Det är dock viktigt att hålla sig professionell, effektiv och artig.

På lång sikt kommer detta att betala utdelning.

Försök att undvika att bränna broar.I stället arbeta för att upprätthålla din integritet, bevara relationer och utveckla ett gott rykte.

Författaren Dave Willis sa: "Visa respekt även för människor som inte förtjänar det, inte som en återspegling av deras karaktär, utan som en återspegling av din."

What to Do When You Hate Your Job (6)

3. slu*ta inte bara arbeta med ett jobb du hatar

Har du någonsin sagt till en vän: "Jag hatar mitt jobb, men jag behöver pengarna"?

Om du inte är självständigt rik, kan du förmodligen inte bara gå ut på ett betalande jobb.Så oavsett hur frustrerad, besviken eller arg du känner, slu*tar inte bara.

Ta istället tid på dig och var strategisk. Ta reda på dina nästa drag och börja sedan vidta åtgärder.

4. Överväg dina alternativ noggrant

Att fortsätta hata sitt jobb är inget alternativ.

Så ostlikt som ordspråket har blivit, det finns en viss sanning till "Yolo."Hur du känner, vad du gör och vem du tillbringar tid med materia.

Som ett resultat har du bara två alternativ:

  • Hitta sätt att älska ditt jobb
  • Lämna ditt jobb genom att hitta ett annat eller starta ett företag

Oavsett ditt beslu*t är det en bra idé att lära sig hur man inte hatar ditt jobb.

Varför? Att hitta ett nytt jobb är inte lätt, och det kan ta tid att bygga en pålitlig affärsinkomst. Så även om du bestämmer dig för att hoppa av kan det ta ett tag innan du kan – plus att det är viktigt att lämna på goda villkor eftersom du kan behöva en bra referens för din nästa position.

Under tiden, varför inte försöka göra saker lite bättre?

Dessutom finns det alltid chansen att du kan förbättra situationen så mycket att du gärna stannar kvar. Så, innan vi utforskar hur man lämnar ett jobb som du hatar, låt oss titta på hur du älskar ditt jobb.

Hur man älskar ditt jobb (läs: Hur man inte hatar ditt jobb)

Det finns många sätt att gå från att tänka "Jag hatar verkligen mitt jobb" till "mitt jobb är okej för nu" - eller till och med "Jag gillar verkligen mitt jobb nuförtiden."

Som den amerikanska humoristen från 1800-talet skrev Josh Billings: "Livet består inte i att hålla bra kort utan att spela de du har bra."

What to Do When You Hate Your Job (7)

Det finns två nyckelstrategier som du kan använda för att slu*ta hata ditt jobb så mycket:

  1. Arbeta för att förbättra situationen och göra saker bättre
  2. Ändra ditt perspektiv för att förbättra ditt känslomässiga tillstånd

Så här klarar du dig när du hatar ditt jobb:

1. Identifiera saker du vill förbättra

Första saker först: Du måste identifiera hur du är lycklig när du hatar ditt jobb.Börja med att göra en lista över saker som får dig att tänka, "Jag hatar mitt arbete."

Var så specifik du kan.

Ta problem som "stressad atmosfär" eller "elaka arbetskamrater" och försök ta reda på vad som orsakar dem. Till exempel kan en stressad atmosfär orsakas av en kombination av en rörig miljö, ständiga avbrott från kollegor, dålig belysning och distraherande musik.

2. Sätt mål

Nu när du har identifierat varför du hatar ditt jobb försök att utveckla sätt att förbättra situationen.

Leta efter små vinster.Om du kan förbättra tio saker bara lite, kan det lägga till för att göra en stor skillnad.Du kan också arbeta med din handledare för att sätta inspirerande (men rimliga) mål för att motivera dig under hela arbetsdagen.

3. Påminn dig själv varför du tog jobbet

Ibland kan det hjälpa att ta vara på den motivation du hade när du först tog jobbet. Kanske behöver du pengarna, jobbet är nära hemmet eller så är fördelarna stora.

Bortsett från att skapa ett mer positivt tankesätt, förstå vad som är viktigt för dig kan hjälpa dig att välja dina nästa steg klokt.

4. Öva tacksamhet

"Tacksamhet låser upp livets fullhet", skriver författaren Melody Beattie."Det förvandlar vad vi har tillräckligt till och mer. Det förvandlar förnekande till acceptans, kaos för att beställa, förvirring till tydlighet. Det kan förvandla en måltid till en fest, ett hus till ett hem, en främling till en vän."

Ta lite tid varje dag för att skriva ner allt om ditt jobb som du är tacksam för - från lönechecket till kaffet.

What to Do When You Hate Your Job (8)

5. Ta reda på vad du älskar att göra

Författaren och den motiverande talaren Simon Sinek sa: "Att arbeta hårt för något vi inte bryr oss om kallas stress: att arbeta hårt för något vi älskar kallas passion."

Ta dig lite tid att ta reda på vad du älskar att göra.

Du kanske älskar att vara ensam och fokusera intensivt på en uppgift, eller kanske du älskar att samarbeta med andra människor.Vad det än är, när du vet vad du älskar att göra, är det möjligt att föra aspekter av det till ditt dagjobb.

6. Be om stöd

Det finns ingen skam att söka hjälpNär du känner dig stressad, arg, överväldigad, okänd, tas för givet eller mobbade på jobbet.

Den 44:e presidenten i USA, Barack Obama, sa: "Var inte rädd för att be om hjälp när du behöver det. Jag gör det varje dag. Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet; det är ett tecken på styrka ."

Rådfråga en pålitlig kollega, chef eller familjemedlem för att komma på sätt att förbättra din situation.

7. Utöka ditt nätverk

Ofta kan vi känna oss väldigt ensamma när vi tänker saker som "jag gillar inte mitt jobb" eller "jag hatar min karriär." Men det finns sannolikt andra människor där ute som går igenom samma sak.

Gå med i grupper online för att bygga ett supportnätverk som du kan luta dig på eller komma till när tiderna är tuffa.

8. Öva på att vara närvarande

Om du kämpar förövervinna latskapellerslu*ta skjuta upp, kan du få ditt jobb att må sämre än det behöver vara.

Även om du hatar ditt jobb,Känns produktivOch i flödet kan få timmarna att flyga förbi.

"Om du känner ångest eller depression, är du inte i nuet. Du projicerar antingen otrevligt framtiden eller deprimerad och fastnat tidigare," skrev den personliga tillväxtförfattaren Tobe Hanson."Det enda du har någon kontroll över är det nuvarande ögonblicket; enkla andningsövningar kan göra oss lugna och närvarande direkt."

Försök att glömma bort det förflutna och framtiden och fokusera på uppgiften.

What to Do When You Hate Your Job (9)

9. Makeover din arbetsyta

Om din miljö får dig att tänka, "Jag hatar mitt yrke", försök att tänka på sätt att förbättra det.

Kan du bli av med röran och röra?Finns det någonstans du kan hänga bilder av nära och kära eller inspirerande citat?Kanske kan du lyssna påproduktivitetsmusikatt komma in i zonen?

Gör vad du kan för att må bättre om att gå till jobbet varje dag.

10. Dra fördel av förmåner

Om du fortfarande tycker att du säger "Jag hatar mitt jobb så mycket", kan du få dig själv att må lite bättre genom att dra nytta av förmåner.

Din sjukförsäkring kan täcka egenvårdsmetoder som massage, företaget kan erbjuda förmåner som ett gratis gymmedlemskap, eller kanske det finns ett sätt att skaffa en ny dator eller en bekväm skrivbordsstol. Du kan också utnyttja ekonomiska fördelar som din arbetsgivares 401K-matchningspolicy.

Hur man lämnar ett jobb du hatar

Om du gör ditt bästa för att lära dig att vara lycklig när du hatar ditt jobb, men du fortfarande inte kan slu*ta tänka: "Jag hatar mitt jobb och vill slu*ta", kan det vara dags att göra upp planer för att gå vidare.

"Ditt arbete kommer att fylla en stor del av ditt liv, och det enda sättet att vara riktigt nöjd är att göra det du tror är bra arbete. Och det enda sättet att göra bra arbete är att älska det du gör," sa SteveJobb, grundare av Apple."Om du inte har hittat det ännu, fortsätt att titta. Sätt dig inte."

Så här lämnar du ett jobb du hatar:

1. Diagnostisera de viktigaste frågorna

Oavsett om det är din chef, miljön eller själva arbetet, se till att du har en grundlig förståelse för varför du hatar ditt jobb.Om du inte gör det kan du hamna i en liknande position i framtiden.

När du vet vad dugör det intevill, det är lättare att bestämma vad dudovilja. Då kan duskapa ett företageller hitta ett jobb som du älskar.

Som den kinesiske filosofen, Konfucius sa en gång, "Välj ett jobb du älskar, och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i ditt liv."

What to Do When You Hate Your Job (10)

2. Undersök affärsalternativ och starta ett sidoliv

Det finns två sätt att ersätta ditt jobb: få en annan ellerstarta ett företag.

Om du är intresserad avatt bli företagare, gör lite forskning för att ta reda på mer.

Att starta ett företag är ett bra sätt attbli din egen chef. Dessutom finns det så mångasmå affärsidéeratt du kan börja gratis, somdropshipping.

3. Sök efter ett annat jobb

Om du hellre vill hitta ett annat jobb, börja medUppdatera ditt CVoch LinkedIn-profil. Om du inte har haft ett jobb du hatar väldigt länge, kanske du vill uteslu*ta det från ditt CV för att undvika besvärliga frågor.

När du är redo börjar du leta efter ett annat jobb diskret - du vill inte att din chef eller kollegor ska veta att du letar efter en annan position tills du är redo att lämna.

4. Gör bytet

När du har fått en pålitlig affärsinkomst eller har ett annat jobb uppradat är det dags att avgå graciöst.Meddela och erbjuda att hjälpa till med att överföra någon som är ny i rollen.

(Om du bestämmer dig för att lämna ditt jobb för att arbeta på ett företag på heltid, försök att spara en nödfond på 3-6 månaders utgifter först.)

Sammanfattning: När du hatar ditt jobb, gör det här

Att vakna upp varje dag och tänka, "Jag hatar mitt jobb så mycket," kan suga -stort.Tack och lov finns det alltid något du kan göra för att förbättra din situation, oavsett hur liten.

Om du undrar vad du ska göra när du hatar ditt jobb, börja med att hålla tankar som "Jag hatar mitt jobb" tyst.Förbli professionell och slu*ta inte plötsligt utan föregående planering.Var strategisk och överväg dina alternativ noggrant.

Oavsett om du bestämmer dig för att starta ett företag eller hitta ett annat jobb så att du kan slu*ta arbeta med ett jobb du hatar, kommer du sannolikt att behöva behålla ditt nuvarande jobb ett tag till. Under tiden, försök att förbättra din situation – så här kan du inte hata ditt jobb:

  1. Identifiera varför du hatar ditt jobb och hur du kan må bättre om det
  2. Sätta mål påMotivera dig självoch känna sig bemyndigad
  3. Dra nytta av den ursprungliga motivationen du hade när du först tog jobbet
  4. Utöva tacksamhet tillförbättra ditt känslomässiga tillstånd
  5. Ta reda på vad du älskar att göra och försök att införliva aspekter av det i ditt jobb
  6. Be om stöd från betrodda kollegor, handledare, vänner eller familj
  7. Få kontakt med andra människor som känner likadant
  8. Träna på att vara närvarande så att du kan känna dig mer engagerad och produktiv
  9. Ge din arbetsyta en makeover så att du tycker om att gå till jobbet mer
  10. Dra nytta av de förmåner som ditt företag tillhandahåller

Om du fortfarande tänker, "Jag hatar mitt jobb och vill slu*ta," Överväg att leta efter ett annat jobb ellerstarta ett företagatt bli din egen chef.

Vilken typ av jobb eller företag önskar du att du hade?Dela dina tankar i kommentarerna nedan!

What to Do When You Hate Your Job (11)

Börja sälja online nu med Shopify

Påbörja din gratis provperiod

What to Do When You Hate Your Job (12)
What to Do When You Hate Your Job (13)
What to Do When You Hate Your Job (14)

Vill du lära dig mer?

  • Hur man startar en produktiv morgonrutin för framgång (beprövad metod)
  • 23 inspirerande videor som kommer att blåsa bort dig helt
  • Hummel och hype, tänka utanför boxen för att uppnå dina mål
  • 11 bästa motiverande podcast som släpper ut din potential
Vad du ska göra när du hatar ditt jobb (2024)

FAQs

Vad du ska göra när du hatar ditt jobb? ›

Söker jobb

Extra stöd att söka jobb, till exempel hjälp att skriva jobbansökan. En person som hjälper dig att hitta ett jobb och pratar med din nya arbetsgivare. Pedagogiskt stöd om du går en utbildning via Arbetsförmedlingen medan du söker jobb.

Vad ska man göra om man vantrivs på jobbet? ›

9 sätt att minska stressen under arbetsdagen
  1. Våga prata om det. Kommunicera att du är stressad till kollegor och chef och sök stöd. ...
  2. Pausa utan mobilen. Känner du dig stressad i kroppen. ...
  3. Ta reda på vad som stressar. Identifiera vad du har att göra. ...
  4. Ifrågasätt dina ljugiga tankar. Hantera tankarna. ...
  5. Gör inte allt – välj.
Jan 10, 2024

Vad gör man om man inte klarar av att jobba? ›

Söker jobb

Extra stöd att söka jobb, till exempel hjälp att skriva jobbansökan. En person som hjälper dig att hitta ett jobb och pratar med din nya arbetsgivare. Pedagogiskt stöd om du går en utbildning via Arbetsförmedlingen medan du söker jobb.

Vad ska man göra om man inte gillar sitt jobb? ›

Allt börjar med att reflektera vad som gör att du inte trivs i den situationen du är i. Att hitta orsaken är med andra ord det första steget. Andra steget är att göra en förändring. Prata med chefen, byt jobb, utbilda dig eller sadla om och gör något självuppfyllande som du tycker om.

Vad kan du göra för att vidareutveckla ditt arbete? ›

Hur kan jag utvecklas i min yrkesroll?
  • #1 Fram med skolböckerna. Utbildning är alltid en garanti på tillskott av kunskap. ...
  • #2 Nätverka, nätverka, nätverka. I mötet med andra människor och branschkollegor kan du utvecklas och få nya insikter. ...
  • #3 Ge dig ut på nya äventyr.

När ska man slu*ta på sitt jobb? ›

Om du inte kan påverka situationen leder det lätt till stress. Upplever du som anställd en stark motvilja för arbetsplatsen bör du överväga att slu*ta. Känner du att du vill och kan lufta detta med din chef är det naturligtvis ett bra första steg för att få till en förändring.

När är det dags att slu*ta på sitt jobb? ›

Du känner dig inte värdesatt

Många lägger ner stort engagemang i sitt jobb, att då inte bli värdesatt tär på självkänslan. – Den känslan bör du lyssna på. Eventuellt har du själv varit dålig på att kommunicera dina behov. Berätta för din chef att du behöver mer feedback för att må bra och utvecklas.

Kan man bli sjuk av att vantrivas på jobbet? ›

Huvudvärk, minskad sexlust och ständiga förkylningar. Att vantrivas på jobbet får allvarliga konsekvenser för hälsan. De flesta av oss har perioder när det är tufft att gå till jobbet. Det kan exempelvis handla om stress, tristess eller konflikter i arbetsgruppen.

När man känner sig misslyckad på jobbet? ›

Våga be om hjälp: Ingen kan allt.

Våga ta risken att misslyckas och inse att du lär dig av detta. Risken är att du bränner ut dig själv om du hela tiden överarbetar allt. Fråga dig själv: “Vad är det värsta som kan hända?”. Ta professionell hjälp.

Får ångest av att gå till jobbet? ›

Brist på återhämtning leder i sin tur ofta till ökad upplevelse av trötthet eller stress, som även är riskfaktorer för ångest. Man kan dock även uppleva arbetsrelaterad ångest om man känner sig understimulerad på jobbet. Då känner man att man har för lite krav i relation till de resurser man skulle ha.

Vad är inte okej på en arbetsplats? ›

Trakasserier och kränkande särbehandling kan till exempel vara när man: Säger eller gör något som blir förlöjligat. Blir behandlad som luft. Får oönskade förslag med sexuell anspelning eller blir tafsad på

Hur hantera dominant kollega? ›

Det bästa du kan göra är att vara vänlig och korrekt, vifta bort obehagligheterna och hålla en viss distans. Om det är din chef som är den fientliga personen bör du på allvar fråga dig om det är hälsosamt för dig själv att stanna kvar på arbetsplatsen.

Vad skulle göra din arbetsplats bättre? ›

Tips för en bra organisation och social arbetsmiljö
  1. Hälsa på dina kollegor. ...
  2. Fokusera på hur företaget bidrar till samhället. ...
  3. Få in alla i ett större sammanhang. ...
  4. Ge regelbunden feedback på arbetsplatsen. ...
  5. Var noga med information för att minska stress.

Hur kan jag utveckla mig själv? ›

Vad kan man göra för att utveckla sig själv? Genom att jobba med olika verktyg och sätta en vision så ökar möjligheten till att utvecklas. För att lyckas med att nå visionen krävs det att du skapar en utvecklingsplan. Om du inte vet exakt på egen hand, så kan du ta hjälp av en coach eller (livscoach).

Hur kan du utvecklas själv när du jobbar? ›

Att kontinuerligt studera är en grundläggande förutsättning för ekonomistyrningsexperter att lyckas på jobbet, men också en möjlighet att hålla sinnet, kompetensen och arbetsmotivationen på plats. När du studerar utvecklas ditt eget tänkande, dina yrkeskunskaper fördjupas och dina karriärmöjligheter förbättras.

Hur får man sin personal att trivas? ›

får du dina anställda att trivas – och stanna på ditt företag
  1. Var transparent! ...
  2. Work-life-balance är viktigt. ...
  3. Uppmuntra fikapausen. ...
  4. Visa på karriärsmöjligheter på ditt företag. ...
  5. Uppmärksamma och belöna medarbetare. ...
  6. Hjälp din personal att hålla sig i form. ...
  7. Erbjud extra löneförmåner. ...
  8. Minska på mejl och möten.

Vad gör att man trivs på jobbet? ›

En medarbetare som får vara delaktig i vad som ska göras, när och hur, får bidra med egna idéer och som får feedback och beröm från chefen och kollegorna för sina insatser, mår oftast mycket bättre och känner sig även mindre stressad, även om det finns mer att göra.

Vad ska man säga när man ska sjukanmäla sig? ›

Din hälsa är viktig och kom ihåg att det är din rätt vara ifrån jobbet när du är sjuk. Du behöver inte lämna en anledning för din sjukdom om du känner dig obekväm och inte vill berätta. Om du är förkyld eller har influensa kan det vara bra att berätta chefen eller HR.

Hur länge ska man ge ett nytt jobb en chans? ›

I en ideal värld ska du försöka att stanna på ett jobb i minst två år. Det här baseras på att det kräver en arbetsgivare både tid och pengar att hitta en bra kandidat, framför allt om du räknar in investeringen de gör i att utbilda och introducera en till tjänsten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6178

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.