Vad är effektiva presentationsfärdigheter (och hur man kan förbättra dem) (2024)

Artiklar

Professionell utveckling

Vad är effektiva presentationsfärdigheter (och hur man kan förbättra dem)

Skrivet av Coursera • Uppdaterad den

Presentationsförmåga är avgörande för ditt personliga och professionella liv. Lär dig mer om effektiva presentationer och hur du kan förbättra dina presentationstekniker.

What Are Effective Presentation Skills (and How to Improve Them) (1)

Minst sju av 10 amerikaner håller med om att presentationsförmåga är avgörande för en framgångsrik karriär [1]. Även om det kan vara frestande att tro att dessa är färdigheter som är reserverade för personer som är intresserade av att tala inför offentliga roller, är de avgörande i en mängd olika jobb. Du kan till exempel behöva informera din handledare om forskningsresultat.

Presentationsfärdigheter är också viktiga i andra scenarier, inklusive att arbeta med ett team och förklara din tankeprocess, gå kunder genom projektidéer och tidslinjer och lyfta fram dina styrkor och prestationer för din chef under prestationsrecensioner.

Oavsett scenario har du väldigt lite tid på dig att fånga din publiks uppmärksamhet och få fram din poäng när du presenterar information – cirka tre sekunder, enligt forskning [2]. Effektiva presentationsfärdigheter hjälper dig att få fram din poäng och få kontakt med människorna du kommunicerar med, vilket är anledningen till att nästan varje arbetsgivare kräver dem.

Att förstå vad presentationsförmåga är är bara halva striden. Att finslipa dina presentationstekniker är avgörande för att bemästra presentationer av alla slag och i alla miljöer.

Vad är presentationsförmåga?

Presentationsförmåga är de förmågor och egenskaper som krävs för att skapa och leverera en övertygande presentation som effektivt kommunicerar information och idéer. De omfattar vad du säger, hur du strukturerar det och det material du inkluderar för att stödja det du säger, till exempel bilder, videor eller bilder.

Du kommer att göra presentationer vid olika tidpunkter i ditt liv. Exempel inkluderar:

 • Hålla tal på ett bröllop, konferens eller annat evenemang

 • Göra en skål på en middag eller tillställning

 • Förklara projekt för ett team

 • Leverera resultat och resultat till ledningsgrupper

 • Att lära människor specifika metoder eller information

 • Föreslå en omröstning vid samhällsgruppsmöten

 • Pitcha en ny idé eller verksamhet för potentiella partners eller investerare

Varför är presentationsförmåga viktiga?

Att leverera effektiva presentationer är avgörande i ditt professionella och personliga liv. Du måste finslipa dina presentationsfärdigheter inom olika områden, till exempel när du håller ett tal, övertygar din partner att göra ett rejält köp och pratar med vänner och familj om en viktig situation.

Oavsett om du använder dem i en personlig eller professionell miljö, är dessa färdigheter som gör det enklare och mer effektivt att förmedla dina idéer, övertyga eller övertyga andra och uppleva framgång. Några av fördelarna som ofta följer med att förbättra dina presentationsfärdigheter inkluderar:

 • Berikad skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga

 • Förbättrat självförtroende och självbild

 • Ökat kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga

 • Bättre motivationstekniker

 • Ökad ledarskapsförmåga

 • Utökad tidshantering, förhandling och kreativitet

Ju bättre presentationsteknik du har, desto mer engagerande blir dina presentationer. Du kan också ha större möjligheter att göra positiva effekter i affärer och andra områden i ditt liv.

Effektiv presentationsförmåga

Föreställ dig att du är i publiken på ett TED-talk eller sitter med dina kollegor på ett stort möte som hålls av din arbetsgivare. Vad skulle du leta efter i hur de levererar sitt budskap? Vad skulle få dig att känna dig engagerad?

Det här är några frågor att ställa dig själv när du granskar den här listan över några av de mest effektiva presentationsfärdigheterna.

Muntlig kommunikation

Hur du använder språk och levererar budskap spelar avgörande roll för hur din publik kommer att ta emot din presentation. Tala tydligt och säkert och projicera din röst tillräckligt mycket för att säkerställa att alla kan höra. Tänk efter innan du pratar, pausa när det behövs och skräddarsy hur du pratar för att få resonans hos just din publik.

Kroppsspråk

Kroppsspråk kombinerar olika kritiska element, inklusive hållning, gester, ögonkontakt, uttryck och position framför publiken. Kroppsspråk är ett av de element som omedelbart kan förvandla en presentation som annars skulle vara tråkig till en som är dynamisk och intressant.

Röstprojektion

Möjligheten att projicera din röst förbättrar din presentation genom att låta din publik höra vad du säger. Det ökar också ditt självförtroende för att hjälpa till att lösa eventuella kvardröjande nerver samtidigt som ditt budskap blir mer engagerande. För att projicera din röst, stå bekvämt med axlarna bakåt. Ta djupa andetag för att driva din talröst och se till att du uttalar varje stavelse du talar.

Hållning

Hur du presenterar dig själv spelar roll för ditt kroppsspråk och förmåga att projicera din röst. Det sätter också tonen för presentationen. Undvik att luta dig tillbaka eller se alltför spänd ut. Förbli istället öppen, upprätt och anpassningsbar samtidigt som du tar hänsyn till tillfällets formalitet.

Berättande

Att införliva berättande i en presentation är en effektiv strategi som används av många kraftfulla offentliga talare. Den har kraften att väcka ditt ämne till liv och väcka publikens nyfikenhet. Var inte rädd för att berätta en personlig historia, sakta bygga upp spänning eller lägga till ett dramatiskt ögonblick. Och, naturligtvis, se till att avslu*ta med en positiv takeaway för att köra din poäng hem.

Aktivt lyssnande

Aktivt lyssnandeär en värdefull färdighet i sig. När du förstår och eftertänksamt svarar på det du hör – oavsett om det är i en konversation eller under en presentation – kommer du sannolikt att fördjupa dina personliga relationer och aktivt engagera publiken under en presentation. Som en del av din presentationskompetens hjälper den till att fånga och behålla publikens uppmärksamhet, hjälpa dem att förbli fokuserade samtidigt som passiv respons minimeras, säkerställa att budskapet levereras korrekt och uppmuntra en uppmaning till handling.

Scennärvaro

Under en presentation kan projicering av självförtroende hjälpa till att hålla din publik engagerad. Scennärvaro kan hjälpa dig att få kontakt med din publik och uppmuntra dem att vilja titta på dig. För att förbättra din närvaro, försök att förstärka ditt normala uppträdande genom att ingjuta det med lite entusiasm. Projicera förtroende och håll din information intressant.

Titta på din publik när du presenterar. Om du håller deras uppmärksamhet betyder det förmodligen att du har bra kontakt med dem.

Självkännedom

Att övervaka dina egna känslor och reaktioner gör att du kan reagera bra i olika situationer. Det hjälper dig att förbli personlig under hela din presentation och hantera feedback väl. Självkännedom kan hjälpa till att lindra nervositet under presentationer, vilket gör att du kan prestera mer effektivt.

Skrivkunskaper

Att skriva är en form av presentation. Skarpa skrivkunskaper kan hjälpa dig att bemästra presentationens konturer för att säkerställa att du håller budskapet och förblir tydlig med dina mål från början till slu*tet. Det är också bra att ha starka skrivförmåga för att skapa övertygande bilder och andra visuella hjälpmedel.

Förstå en publik

När du förstår din publiks behov och intressen kan du utforma din presentation runt dem. I sin tur kommer du att leverera maximalt värde till dem och förbättra din förmåga att göra ditt budskap lätt att förstå.

Lär dig mer om presentationsfärdigheter från industriexperter på SAP:

Hur man förbättrar presentationsförmågan

Det finns en konst att tala inför publik. Precis som alla andra typer av konst, är detta en som kräver övning. Att förbättra dina presentationsfärdigheter kommer att hjälpa till att minska missförstånd, förbättra din tidshanteringsförmåga och öka dina ledarskapsförmåga. Här är några sätt du kan förbättra dessa färdigheter:

Arbeta med självförtroende.

När du är säker talar du naturligtvis tydligare och med mer auktoritet. Att ta sig tid att förbereda din presentation med en stark öppning och övertygande visuella hjälpmedel kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker. Andra sätt att förbättra ditt självförtroende inkluderar att öva positivt självprat, omge dig med positiva människor och att undvika att jämföra dig själv (eller din presentation) med andra.

Utveckla strategier för att övervinna rädsla.

Många människor är nervösa eller rädda innan de håller en presentation. Ett dåligt minne av tidigare prestationer eller otillräckligt självförtroende kan bidra till rädsla och ångest. Att ha några få strategier som djupandning, öva på din presentation och jordning kan hjälpa dig att omvandla den rädslan till extra energi att lägga i din scennärvaro.

Lär dig jordningstekniker.

Jordning är vilken typ av teknik som helst som hjälper dig att styra ditt fokus bort från plågsamma tankar och håller dig anslu*ten till ditt nuvarande jag. För att jorda dig själv, stå med fötterna axelbrett isär och föreställ dig att du är ett stort, mogent träd med rötter som sträcker sig djupt ner i jorden – precis som trädet kan du bli orubblig.

Lär dig hur du använder presentationsverktyg.

Visuella hjälpmedel och annan teknisk support kan förvandla en annars bra presentation till en wow-värdig. Några populära presentationsverktyg inkluderar:

 • Canva:Ger mallar som är lätta att designa som du kan anpassa

 • Powtoon:Animationsprogram som gör videoskapande snabbt och enkelt

 • PowerPoint:Microsofts ikoniska program populärt för dynamisk marknadsföring och försäljningspresentationer

Öva andningstekniker.

Andningstekniker kan hjälpa till att dämpa ångest, vilket gör det lättare att skaka av sig skakningar och nerver före presentationen. Det hjälper också att slappna av dina muskler och få mer syre till din hjärna. För lite lugn före presentationen kan du ta djupa andetag, långsamt andas in genom näsan och andas ut genom munnen.

Medan du presenterar, andas du in genom munnen med baksidan av tungan avslappnad så att publiken inte hör ett flämtande ljud. Tala på din utandning och bibehåll en jämn röst.

Få erfarenhet.

Ju mer du övar, desto bättre blir du. Ju mer du gör något, desto bekvämare kommer du att känna dig engagerad i den aktiviteten. Presentationer är inte annorlunda. Att upprepade gånger öva på din egen presentation ger också möjlighet att få feedback från andra människor och justera din stil och ditt innehåll efter behov.

Tips som hjälper dig att lyckas med din presentation

Din presentation handlar inte om dig; det handlar om materialet du presenterar. Ibland kan det hjälpa dig att ta dig ur huvudet genom att påminna dig själv om detta innan du står i centrum, vilket gör att du effektivt kan få kontakt med din publik. Följande är några av de många åtgärder du kan vidta på dagen för din presentation.

Anlända tidigt.

Eftersom du kan ha lite presentationsrelaterad ångest är det viktigt att undvika att lägga till resestress. Ge dig själv gott om tid att komma fram till din destination och ta hänsyn till tung trafik och andra oförutsedda händelser. Genom att anlända tidigt ger du dig också tid att träffa eventuella tekniker på plats, testa din utrustning och få kontakt med människor före presentationen.

Bekanta dig med rummets layout.

Att komma tidigt ger dig också tid att bedöma rummet och komma på var du vill stå. Experimentera med akustiken för att avgöra hur högt du behöver projicera din röst, och testa din utrustning för att se till att allt anslu*ter och visas korrekt med den tillgängliga inställningen. Det här är ett utmärkt tillfälle att lösa eventuella problem i sista minuten och flytta runt för att bekanta dig med miljön för förbättrad scennärvaro.

Lyssna på presentatörer före dig.

När du ser andra närvara får du en känsla för rummets akustik och ljussättning. Du kan också lyssna efter all data som är relevant för din presentation och återvända till den under din presentation – detta kan göra presentationen mer interaktiv och engagerande.

Använd anteckningskort.

Att själv skriva ett manus kan ge dig mer komfort. För att förhindra att det låter för robotiskt eller oengagerat, inkludera bara samtalspunkter i dina anteckningskort ifall du hamnar av spåret. Att använda anteckningskort kan hjälpa till att hålla din presentation organiserad samtidigt som den låter mer autentisk för din publik.

Nästa steg

Lär dig att leverera tydliga och säkra presentationer medDynamiskt tal inför publikfrån University of Washington. Bygg självförtroende, utveckla nya leveranstekniker och öva på strategier för att skapa övertygande presentationer för olika ändamål, tillfällen och publik.

Skrivet av Coursera • Uppdaterad den

Detta innehåll har endast gjorts tillgängligt i informationssyfte. Elever uppmanas att genomföra ytterligare forskning för att säkerställa att kurser och andra meriter som följs uppfyller deras personliga, professionella och ekonomiska mål.

Vad är effektiva presentationsfärdigheter (och hur man kan förbättra dem) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5906

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.