De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (2024)

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (1)

Op dit moment neemt huidkanker toe, maar weet je waar je op moet letten?als je je moedervlekken controleert?

Dat blijkt uit de laatste cijfers vanKankeronderzoek VK, hebben gevallen van melanoom huidkanker een recordhoogte bereikt onder alle leeftijdsgroepen, met 17.500 mensen die elk jaar de diagnose krijgen in het VK. Er is ook ruimte voor een stijging van de tarieven met minstens 50% in de komende 20 jaar, wat betekent dat er tegen 2040 26.500 gevallen per jaar kunnen zijn. Hoewel we het niet graag zeggen, een toename van reizen enmeer tijd in het buitenland doorbrengenis mede verantwoordelijk voor de stijging.

Naast deze statistieken is het bewustzijn van huidkanker dankzijKhloe Kardashiandapper haar ervaring met melanoom delen.

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (2)

Tijdenshet laatste seizoen vanDe Kardashians, waren de eerste paar afleveringen vooral gericht op de 39-jarige, die op dat moment tests onderging voor een "klein stipje" op haar gezicht waarvan ze dacht dat het acne was.

Tijdens de show onthulde ze: "Ik heb een biopsie gedaan op deze bult waarvan ik dacht dat het een puist was, het blijkt geen puist te zijn."

"Dit was veel ernstiger dan ik begreep of had verwacht", zei ze later.

Na een operatie om de tumor te verwijderen, gelukkig,Maatkreeg alles veilig. Maar sindsdien heeft ze ervoor gezorgd dat ze licht werpt op de ziekte en heeft ze er herhaaldelijk bij fans op aangedrongen om regelmatig gecontroleerd te worden. Ze kunnen immers levensreddend zijn.

In het licht van deze zorgwekkende toename spraken we met Georgina Hill, de voormalige gezondheidsvoorlichter van Cancer Research UK om het professionele en medische verhaal te geven.

"Hoewel huidkanker niet een van de meest voorkomende doodsoorzaken is, zijn er de laatste jaren meer mensen die aan de ziekte krijgen en sterven. U kunt uw risico verminderen door zonnebanken achterwege te laten en te veel zon te vermijden door schaduw op te zoeken, uw huid te bedekken." met kleding en regelmatigopnieuw aanbrengen van zonnebrandcrèmeop delen die niet bedekt zijn."

"Wanneer huidkanker vroeg wordt opgemerkt, is de kans groter dat de behandeling aanslaat. Het is dus belangrijk dat u leert hoe uw huid er normaal uitziet en aanvoelt. En als u een verandering opmerkt die niet weggaat, zoals een vlek, pijn of jeuk , is het het beste om het door een arts te laten controleren."

Laten we daarmee de verschillende soorten huidkanker uitpakken, waar u op moet letten en wat u moet doen, als u, zoals Khloé, denkt dat een vlek eigenlijk iets ernstigers is...

Wat zijn de verschillende soorten huidkanker?

Er zijn twee hoofdvarianten van huidkanker - melanoom en niet-melanoom - maar de ene wordt als zorgwekkender beschouwd dan de andere. Georgina legt uit: "Als we het hebben over huidkanker, hebben we het eigenlijk over een aantal verschillende soorten, maar de meest ernstige vorm is melanoom huidkanker.

"Te veelUV van de zonof zonnebanken veroorzaken de meeste gevallen van huidkanker, maar het risico van een persoon hangt af van een combinatie van dingen, waaronder hun huidtype."

Melanoom is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker bij mensen van 25-39 jaar, maar bijna 90% van de gevallen zou kunnen worden voorkomen als mensenbetere verzorging van hun huid in de zonzowel in binnen- als buitenland. Verbranden door de zon, slechts eens in de twee jaar, kan het risico op melanoom huidkanker verdrievoudigen.

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (3)

In termen van melanoom en niet-melanoom huidkanker, hier is EYNTK...

Niet-melanoomtypen:

Basaalcelcarcinoom

Dr. Vishal Madan van het Wilmslow Hospital, onderdeel vanHCA Healthcare UK, vertelt Cosmopolitan: "Dit type kanker wordt ook wel een knaagdierzweer genoemdeen niet-genezende zweer of een platte rode vlekmet zichtbaar verhoogde bloedvaten, of als een huidkleurige knobbel overal op het lichaam."

"Het is een zeer langzaam groeiende kanker die gepaard gaat met zeer weinig symptomen en waarvan gewoonlijk niet bekend is dat deze zich verspreidt. Om deze reden wordt de kanker vaak niet vroeg ontdekt en verwaarloosd. Als het te lang wordt gelaten, kan het de huid beschadigen, bloeden , geïnfecteerd raken of, in zeldzame gevallen, bot en lokale weefsels binnendringen."

SCC of plaveiselcelcarcinoom

"Dit type huidkanker staat bekend als een meer agressieve,niet-genezende pijn of snelgroeiende lumPdie zacht kunnen aanvoelen', zegt dr. Vishal. 'Ze worden vaak aangetroffen op door de zon beschadigde plekken, of op chronische wonden of zweren. Deze kanker is heel goed in staat om zich te verspreiden naar lokale lymfeklieren, dus moet zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd en behandeld."

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (4)

Melanoom soorten:

Oppervlakkig verspreidend melanoom

Dr. Arun Thiyagarajan, medisch directeur bijBupa gezondheidskliniekenvertelt Cosmopolitan: "Dit is het meest voorkomende type, en wordt gediagnosticeerd bij mensen van middelbare leeftijd en heeft de neiging om naar buiten te groeien in plaats van naar beneden in de huid. Het loopt geen risico om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden totdat het naar beneden begint te groeien in diepere lagen van de huid.

"Oppervlakkig verspreidend melanoom kan zijnverhoogd of plat met onregelmatige vorm en randen. Meestal is het bruin, geelbruin, zwart, rood, blauw of zelfs wit en kan het in de loop van meerdere jaren langzaam veranderen. Ze verschijnen in de torso van mannen, de benen van vrouwen en de bovenrug van beide geslachten, de laesies kunnen soms jeuken en ongemakkelijk zijn."

Nodulair melanoom

"Dit kan vrij snel naar beneden en dieper in de huid groeien", zegt dr. Arun. "Deze vorm van melanoom komt vaak vooreen verhoogd gebied op het huidoppervlak. Het is meestal bruinzwart of zwart en wordt aangetroffen in gebieden die het meest aan de zon zijn blootgesteld."

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (5)

Lentigo kwaadaardig melanoom

"Dit ontstaat uit zeer langzaam groeiende gepigmenteerde delen van de huid. Dit type huidkanker is plat en groeit naar buiten in de oppervlaktelagen van de huid. Na verloop van tijd,het kan groter worden en van vorm veranderen. Knobbeltjes of knobbeltjes worden dan gevormd als het melanoom in de diepere huidlagen groeit.

"Lentigo maligna komt het meest voor bij oudere mensen en verschijnt in gebieden die veel aan de zon worden blootgesteld. Aangezien deze vorm van kanker op het gezicht verschijnt, kan het lijken op een sproet of ouderdomsvlek. Meestal een bruine tint, kunnen ze ook roze, rood of wit zijn."

Acrallentigineus melanoom

"Een zeldzame vorm van kanker, maar dat is het welmeestal te vinden bij mensen met een donkere huidskleur. Het wordt meestal gezien in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook onder de nagels groeien. Dit type kanker verschijnt als platte bruine/zwarte randen die langzaam groter worden en geen pijn veroorzaken."

Amelanotisch melanoom

"Dit heeft meestal geen of heel weinig kleur. Af en toeze zijn roze of rood, of hebben lichtbruine of grijze randen. Dit type kanker is zeldzaam en moeilijk te diagnosticeren vanwege het gebrek aan kleur en kan verward worden met andere huidaandoeningen."

Hoe zorgwekkend is elk type huidkanker?

Zoals met alle vormen van kanker, hangt het sterk af van hoe snel je het oploopt en of het zich heeft verspreid. "Huidkanker ontstaat wanneer een eerder normale cel een transformatie ondergaat en abnormaal begint te groeien en zich vermenigvuldigt", zegt dr. Arun.

"Terwijl deze cellen zich vermenigvuldigen, vormen ze een massa of tumor. Als de tumor goedaardig is, is het niet-kankerachtig en zal het zich waarschijnlijk niet verspreiden, als het kwaadaardig is, zijn cellen kankerachtig en kunnen ze zich verspreiden naar andere weefsels en organen."

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (6)

"Als het gaat om huidkanker, is melanoomkanker verreweg de meest agressieve en meer algemeen bekende. Het wordt aangetroffen in gebieden die het meest worden blootgesteld aan de zon en het risico op het krijgen van huidkanker neemt toe met de leeftijd."

Als je je moedervlekken regelmatig controleert, zou je eventuele veranderingen snel moeten kunnen opmerken. "Niet-melanoomkankers kunnen worden behandeld als ze vroeg worden geïdentificeerd; de genezingspercentages voor type BCC zijn hoog, ongeveer 90%", zegt dr. Arun. "Patiënten die zijn behandeld voor niet-melanoomkankers, moeten het getroffen gebied na hun behandeling controleren en advies inwinnen bij hun huisarts of dermatoloog als ze verdere veranderingen ontdekken."

Wat moet je doen als je denkt dat je huidkanker hebt?

"Het beste advies zou zijn om een ​​huisarts of dermatoloog te bezoeken als je een deel van de huid ziet dat van kleur, vorm of grootte verandert", stelt Dr. Arun voor. "Als moedervlekken groter lijken te worden, jeuken, ontsteken of bloeden, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

"Als je veel tijd doorbrengtblootgesteld aan de zonloop je een groter risico om huidkanker te krijgen."

Hij voegt eraan toe: "Bij de meeste niet-melanoomkankers kunnen ze worden behandeld als ze vroeg genoeg worden ontdekt, dus let goed op je lichaam als je je zorgen maakt over een bepaald gebied. Foto's maken van de betreffende gebieden is een geweldige manier om verandering te volgen. Als je begin verschillen te zien, boek een afspraak om er naar te laten kijken door een professional. Het is beter voorkomen dan genezen!"

Dus, wat zijn de basistekens van huidkanker om op te letten?

Dus, om samen te vatten. Hoewel onze experts alle verschillende soorten huidkanker hebben uitgelegd - zowel kankerachtig als niet - is het de moeite waard om de basissymptomen te herhalen waar u in het algemeen op moet letten, allemaal gerapporteerd door Cancer Research UK. Als u een van de volgende zaken opmerkt - geen paniek - zorg er dan voor dat u een reis boekt naar uw plaatselijke huisarts om alles te laten nakijken...

Een wond die niet geneest

Alles wat doorschijnend, glanzend, roze, parelwit of rood is dat pijnlijk en ruw is met opstaande randen kan een rode vlag zijn.

Zweer

Als het niet binnen vier weken is genezen, ga dan naar de dokter.

Een brok

Het kan klein, glanzend, roze of rood zijn en langzaam groeien.

Rode vlekken op de huid

Dit kan een volledig niet-kankerachtige situatie zijn, maar als ze jeuken, is het de moeite waard om gecontroleerd te worden voor het geval dat.

Sproeten of moedervlekken

Veranderingen aan huidige moedervlekken of sproeten of nieuwe die opduiken op uw huid kunnen een melanoomsymptoom zijn.

Dokter Vishal Madanis een adviserend dermatoloog, laser- en dermatologisch chirurg. Dr. Madan is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van alle huidaandoeningen. Hij heeft een bijzondere interesse in de behandeling van huidkanker.

Dr. Arun Thiyagarajan is medisch directeur bijBupa gezondheidsklinieken.

Voor meer informatie overhuidkanker bezoek de NHS.Maak een afspraak met uw huisarts via degezondheidsdienstofBupa.

Misschien vind je het ook leuk

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen) (2024)

FAQs

De verschillende soorten huidkanker (en hoe ze te herkennen)? ›

Symptomen. De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.

Hoe ziet begin van huidkanker eruit? ›

Symptomen. De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.

Welke vormen van huidkanker zijn er? ›

Een basaalcelcarcinoom komt het meest voor: ongeveer 70% van de mensen met huidkanker heeft deze vorm. Ongeveer 20% van de mensen met huidkanker heeft een plaveiselcelcarcinoom, en ongeveer 10% een melanoom. Andere vormen, zoals een merkelcelcarcinoom, komen weinig voor: minder dan 1%.

Hoe herken je verdachte plekjes op je huid? ›

ABCDE-regel voor melanoom

Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.

Hoe test je huidkanker? ›

Check je moedervlek met de ABCDE-methode

Een moedervlek kun je checken met de ABCDE-methode . De pigmentcellen, die voor de donkere kleur van moedervlekken zorgen, kunnen zich te snel gaan delen waardoor een kankercel ontstaat. Als een cel blijft delen dan verandert de vlek regelmatig van uiterlijk.

Hoe herken je een beginnende melanoom? ›

Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.

Wat is een verdacht plekje? ›

Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken.

Wat is het verschil tussen basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom? ›

Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom.

Waar zit meestal een melanoom? ›

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat meestal in de pigmentcellen van de opperhuid, vaak vanuit een moedervlek. Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze ontstaan het meest op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld.

Hoe begint een basaalcelcarcinoom? ›

Meestal begint een basaalcelcarcinoom als een glad, roze bultje. Het plekje zit bijna altijd in het gezicht. Het bultje groeit heel langzaam. Soms zie je in het bultje verwijde bloedvaatjes.

Wat heb ik voor plekje? ›

Laat een nieuw plekje of een plekje dat verandert bekijken door je huisarts. Sommige plekjes kan de huisarts behandelen, zoals een ruw plekje (actinische keratose). Soms haalt de huisarts eerst een klein stukje uit het plekje weg. Er wordt dan onderzocht of er kankercellen in zitten.

Hoe lang duurt het voor een melanoom uitzaait? ›

Dit is de meest voorkomende vorm van het melanoom. In ongeveer 75% van alle gevallen van melanoom betreft het de superficieel spreidende vorm. Zoals de naam al zegt groeit deze vorm eerst in horizontale richting voordat het de diepte in gaat. Dit groeiproces kan maanden tot enkele jaren duren.

Hoe ziet een Plaveiselcarcinoom er uit? ›

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5673

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.