Beste jazznummers: een inleiding tot de beste momenten van de jazz (2024)

Wat zijn de beste jazznummers ooit? Dat is een bijna onmogelijke vraag, maar de onderstaande lijst kan dienen als een goed startpunt voor elke nieuwsgierige jazzfan. Of het nu swing, hot, cool, bebop, modaal, gratis of fusion is, uDiscover heeft voor elk wat wils in deze lijst met de beste jazznummers ooit.

Bekijk hier enkele van de beste jazznummers op vinyl.

51: Duke Ellington en zijn beroemde orkest – Mood Indigo

VolgensHertog Ellingtons biograaf, "Mood Indigo" is "een onvergankelijke klassieker" en wie zijn wij om het daar niet mee eens te zijn? Met lrving Mills die de tekst heeft toegevoegd, is deze opmerkelijke standaard uit 1930 sindsdien gecoverd door artiesten zo divers alsFrank Sinatra, Joe Jackson en Kelly Hogan.

  • 'Nog een opmerking': Marc Anthony's Salsa Classic

  • Ter ere van Johnny Hodges, favoriete saxofonist van Duke Ellington

  • 'Fever' Pitch: de beste coverversies van het klassieke Peggy Lee-nummer

Stemming Indigo

Klik om video te laden

50: Norah Jones - De nabijheid van jou

Het afsluitende nummer van jazz/pop fusionistNorah Jones' Multi-miljoen verkocht debuut uit 2002Kom met me weg, werd deze Hoagy Carmichael-standaard voor het eerst opgenomen door het Glenn Miller Orchestra in 1940.

De nabijheid van jou

Klik om video te laden

49: Johnny Mathis – Mistig

Met zijn weelderige fluwelen croon werd Johnny Mathis eind jaren vijftig een wereldveroverend popidool. Een van zijn grootste jazznummers was de romantische interpretatie die hij in 1959 gaf aan de evergreen ballad "Misty" van pianist Erroll Garner, die nummer 12 bereikte in de Amerikaanse hitlijsten.

48: Julie London - Huil me een rivier

Er bestaan ​​meer dan 500 vertolkingen van deze klassieke door Arthur Hamilton geschreven ballad, die allemaal volgden in de nasleep van de originele versie van fakkelzangspecialist Julie London, opgenomen in 1955. Het jazznummer kreeg meer bekendheid nadat London het zong in de hitfilm uit 1956,Het meisje kan er niets aan doen.

47: Brother Bones en zijn schaduwen - Sweet Georgia Brown

Dit nummer is gecoverd door tal van jazzgrootheden, Art Tatum,Bud Powel, en Django Reinhart inbegrepen. De bekendste versie is echter van Brother Bones and His Shadows. Het wordt elke keer gespeeld als het basketbalteam Harlem Globetrotters het veld betreedt.

46: Diana Krall - De blik van liefde

Bert Bacharachen de patiënt van Hal Davidbossa novais het perfecte canvas voor de prachtige stem vanDiana Krall, een van de grootste moderne jazzvocalisten. Het nummer is talloze keren gecoverd, maar Kralls ingetogen voordracht is een masterclass in veel doen met weinig.

45: George Shearing - Slaapliedje van Birdland

Blind vanaf de geboorte, in Londen geboren pianistGeorge Scherenoogstte eind jaren veertig en begin jaren vijftig veel lof in Amerika met zijn mix van swing en bebop; het was een uniek geluid dat werd gekristalliseerd door 'Lullaby of Birdland', een jazznummer dat oorspronkelijk in 1952 werd geschreven om reclame te maken voor de beroemde New Yorkse club met dezelfde naam.

44: Ahmad Jamal – Poinciana

Een pianist met een delicaat tintje uit Pittsburgh,Ahmad Jamal's naam is synoniem met "Poinciana", een obscuur popnummer uit de jaren 30 dat zowel een hitsingle werd als de hoeksteen van zijn in 1958 miljoen verkochte LP.Bij The Pershing: maar niet voor mij.

43: Jimmy Smith – Schommel van de orgeldraaier

Hammond orgel heldJimmy Smithbrak door in de US Hot 100 in 1965 toen hij samen met gitarist Kenny Burrell en drummer Grady Tate dit pittige, met blues doordrenkte instrumental opnam. Het is het muzikale equivalent van soulfood.

42: Modern Jazzkwartet - Django

De elegante kamerjazzstijl van het Modern Jazz Quartet onderscheidt zich door het kristalheldere geluid van Milt Jackson en wordt belichaamd door dit beklijvende instrumentale nummer uit 1954, geschreven door de pianist van de band, John Lewis, als een eerbetoon aan zijn vriend, de grote jazzgitarist Django Reinhardt, die vorig jaar was overleden.

41: Tony Bennett & Amy Winehouse – Lichaam & Ziel

Uitgebracht om de 85e verjaardag van de legendarische crooner, Tony Bennett's, te vierenDuetten IIbezorgde hem zijn eerste Billboard 200-hitlijst bovenaan. Van daaruit is dit transcendente,Amy Winehouse-verbeterde versie van de standaard uit 1930, ook gedekt door legendes als Sarah Vaughan, Frank Sinatra enEta James.

Tony Bennett, Amy Winehouse - Lichaam en ziel (uit Duets II: The Great Performances)

Klik om video te laden

40: Frank Sinatra - Vlieg me naar de maan

Oorspronkelijk geschreven door Bart Howard in 1954 en ook opgenomen doorNat "Koning" Cole, Peggy Lee en meer. De definitieve versie is echter zeker de opname van Frank Sinatra uit 1964. Een van de beroemdste zangers van zijn generatie, niet in de laatste plaats voor "My Way", "Moonlight Serenade" en meer, Sinatra maakte "Fly" zijn eigen.

Frank Sinatra - Vlieg me naar de maan (live in het operagebouw van Kiel, St. Louis, MO/1965)

Klik om video te laden

39: Hoagy Carmichael – Sterrenstof

Hoagland "Hoagy" Carmichael, een acteur en advocaat, maar ook een van Amerika's grootste songwriters, schreef en nam zijn beroemde ballad "Stardust" op in 1927 nadat hij uit elkaar was gegaan met zijn toenmalige vriendin. Hoewel Nat King Cole en Sinatra het deuntje later opnamen, was de grootste hitversie van R&B-act Billy Ward & His Dominoes in 1957.

38: Wayne Shorter - Kinderogen

Saxofonist/componist Wayne Shorter markeerde de geboorte van zijn dochter Miyako door deze beklijvende, etherische ballad te componeren voor zijn LP uit 1966Spreek geen kwaad. Het jazznummer werd een standaardnummer en bracht meer dan 70 coverversies voort.

Infant Eyes (Remastered 1998/Rudy Van Gelder-editie)

Klik om video te laden

37: Thelonious Monk - Nou, dat hoeft niet

Met zijn eigenzinnige chromatische melodie werd het veel gecoverde "Well You Needn't" geschreven door de pianist/componist die ook wel de "High Priest of Bebop" wordt genoemd, die het deuntje voor het eerst opnam in 1947 en het gedurende zijn hele carrière regelmatig opnieuw opnam.

36: Roger Williams - Herfstbladeren

Deze Nebraska ivoren kietelaar had de onderscheiding dat hij de enige muzikant was die een door piano geleid instrument naar de top van de hitlijsten van Billboard bracht met zijn grandioze vertolking van het Franse nummer "Autumn Leaves" in 1955.

35: Cab Calloway – Minnie de Moocher

Doorzeefd met verhulde verwijzingen naar drugs en beroemd om zijn onzinnige, ad-libbed "scat" -teksten, verkocht dit jazznummer uit 1931 meer dan een miljoen exemplaren. In 1980 zong Calloway beroemd zijn kenmerkende deuntje in de hitfilmDe Blues Brothers.

34: Natalie Cole prestatie. Nat King Cole - Onvergetelijk

Een van de beste jazznummers ooit kwam in de vorm van een onwaarschijnlijk duet:Nathalie Colezong bij een opname van haar legendarische vader, Nat King Cole. Afgezien van hoe mooi de eigenlijke zang is (en hetisverbluffend), gaven de omstandigheden van de opname het een diepe, extra resonantie.

33: Django Reinhardt – Kleine swing

Uitgebracht op een 78-toeren single in 1937, belichaamde dit nummer - mede geschreven door gitaargenie Reinhardt en de Franse violist Stephane Grappelli - de stampende gypsyjazzstijl die Europa in de jaren dertig in vuur en vlam zette. De muzikale synergie tussen beide muzikanten valt niet te ontkennen.

32: Ray Charles - Georgië in mijn gedachten

Hoewel geschreven door Hoagy Carmichael en Stuart Gorrell in 1930, associëren de meeste mensen dit sublieme jazznummer metRay Karel' transcendente opname uit 1960 die bovenaan de Amerikaanse Billboard 100 stond.

31: Peggy Lee – Koorts

In 1958, zanger uit MinnesotaPeggy Leenam de R&B-topper van R&B-zangeres Little Willie John van twee jaar eerder, voegde enkele nieuwe verzen toe en transformeerde het in een smeulende groove die de Top 10 van de Amerikaanse popranglijsten bereikte. Het jazznummer valt op door zijn minimale instrumentatie; bas, af en toe een drumgeluid en vingerknipjes.

Peggy Lee - Fever (officiële video)

Klik om video te laden

30: Nina Simone - Mijn baby geeft gewoon om mij

Oorspronkelijk uitgebracht in 1961, werd in 1987 een Britse parfumcommercial met dit stellaire deuntje aangebodenNina simones opmerkelijke carrière een welverdiende renaissance.

29: Bill Evans - Wals voor Debby

Een pianist die bijna uitsluitend in trio-formaat werkte,Bill Evansnam dit, zijn kenmerkende deuntje - genoemd naar zijn nichtje - in 1956 op het album opNieuwe jazzopvattingen. Later, in de jaren 70, nam hij een vocale versie op met zanger Tony Bennett.

28: Sonny Rollins - God zegene het kind

Hoewel geschreven door en geassocieerd met de iconische zangeres Billie Holiday, de tenorsaxofonistSonny Rollinsserveerde een onuitwisbare lezing van de ballad in zijn album uit 1962De brug, die naast die van gitarist Jim Hall zijn weergaloze improvisatievaardigheden demonstreerde.

27: Herbie Hanco*ck – Cantaloupe-eiland

Dit was een van de populairste deuntjes van de Chicago-pianist; een vrolijk souljazzstuk van het album uit 1964,Empyrean-eilanden.Herbie Hanco*ckgaf hetzelfde deuntje een jazz-funk make-over in de jaren 70 en in 1991 werd zijn originele versie uit de jaren 60 gesampled door de Britse rapgroep Us3 voor hun hitsingle "Cantaloop (Flip Fantasia).”

Cantaloupe Island (geremasterde 1999/Rudy Van Gelder-editie)

Klik om video te laden

26: Weerbericht – Birdland

Onder leiding van Joe Zawinul en Wayne Shorter was Weather Report een van de grootste jazzfusionbands van de jaren '70 en '80. Afkomstig van hun klassieke LP uit 1978,Zwaar weer, "Birdland" met zijn aanstekelijke refrein, was hun beroemdste deuntje en werd later door de Amerikaanse vocale groep Manhattan Transfer opgenomen in de Amerikaanse singles chart.

25: Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Zomer

Er zijn naar verluidt ongeveer 25.000 bekende opgenomen versies van George Gershwin en DuBose Heyward's standaard "Summertime". VanElla Fitzgerald&Louis Armstrong'Porgy & Bess(1958), dit is een van de beste.

24: Dizzy Gillespie - Een nacht in Tunesië

Een mineur nummer, "A Night In Tunesië", werd voor het eerst opgenomen door de componist, de bebop-trompettist met opgeblazen wangenDuizelige Gillespie, in 1942, en werd al snel beschouwd als een jazzstandaard. Degenen die het nummer hebben gecoverd, variëren van Miles Davis tot Chaka Khan.

23: Coleman Hawkins – Lichaam en ziel

Tenor saxofoon titanColeman Hawkinsvond de uitgebreide geïmproviseerde solo uit op zijn instrumentale opname uit 1939 van een ballad die in 1930 werd geschreven voor de Britse actrice Gertrude Lawrence. Het innovatieve melodische borduurwerk van Hawkins legde de basis voor de improvisatorische benadering van bebop.

22: Cannonball Adderley Quintet – Mercy, Mercy, Mercy

Geschreven doorKanonskogel Adderley's pianist, Joe Zawinul, die Weather Report zou gaan vormen, was dit door David Axelrod geproduceerde gospel-verbogen nummer een verrassende Amerikaanse hit in 1966 voor de in Florida geboren altsaxofonist.

Genade, genade, genade

Klik om video te laden

21: Miles Davis – Blauw in groen

Een introspectieve ballad vanMiles Davis‘klassiek album uit 1959,Soort van blauw, werd dit deuntje geschreven door de trompettist met de bekende pianist Bill Evans. Het vangt Davis - terwijl hij op een gedempte hoorn blaast - op zijn lyrische best.

20: Dinah Washington – Aan de zonnige kant van de straat

Dina Washington's veelzijdige stem had hints van gospel, hints van jazz en zorgde ook voor ongelooflijke vroege pop/R&B-muziek. Haar vertolking van een van de beste jazznummers aller tijden wordt gezongen met een bigband, maar toch schittert ze fel tegen hun achtergrond.

19: Art Blakey & The Jazz Messengers – Moanin'

Het signatuurnummer van de drummerKunst BlakeyLanglopende maar steeds veranderende 'Hard Bop Academy', 'Moanin'' uit 1958 werd geschreven door de toenmalige pianist van de band, Bobby Timmons, met hulp van Benny Golson. Met zijn gospel-cadensen was het een vroeg voorbeeld van wat bekend kwam te staan ​​als souljazz.

kreunen

Klik om video te laden

18: Bud Powell – Een beetje gek

Bassist Curley Powell is zeker geen flauwekul, maar "Un Poco Loco" gaat helemaal over twee meesters in het spel: Bud Powell's vingervlugge pianolijnen enMax Voorn's kenmerkende drumwerk. Een van de beste jazznummers ooit.

17: Benny Goodman - Zing, zing, zing (met een schommel)

Dit Louis Prima-deuntje werd omgevormd tot een stampende, bedwelmende bigband-extravaganza door de klarinetspelende bandleider Benny Goodman, wiens versie werd opgenomen tijdens het allereerste jazzconcert ooit in Carnegie Hall in 1938. Het is een uitvoering die bevestigt dat Goodman zijn bijnaam, de "King of Swing", waarmaakte.

16: Chet Baker – Mijn grappige Valentijn

Er bestaan ​​meer dan 1.000 opgenomen versies van Rodgers & Hart'sgroenblijvende romantische ballad uit de jaren dertigmaar een van de meest memorabele werd afgebrokenChet Bakker, de uithangbord van de cooljazz aan de westkust, op zijn album uit 1954Chet Baker zingt.

15: Horace Silver – Lied voor mijn vader

Gebouwd op een slingerende baslijn die werd opgetild door rockgroep Steely Dan voor de intro van hun nummer 'Rikki Don't Lose That Number' uit 1974, dit klassieke jazznummer van pianistHorace Zilverwerd tien jaar eerder opgenomen en bevat een geweldige tenorsaxofoonsolo vanJo Henderson.

Lied voor mijn vader

Klik om video te laden

14: John Coltrane & Johnny Hartman - Mijn enige echte liefde

Bekend om zijn resonerende baritonstem, bundelde de in Louisiana geboren Johnny Hartman zijn krachten met saxofoonlegende John Coltrane voor het album uit 1963, wat misschien wel de definitieve versie van deze veel gecoverde ballad uit de jaren 50 opleverde. Het album was de enige keer dat Coltrane opnam met een zanger.

13: Charles Mingus - Vaarwel Pork Pie-hoed

Deze prachtige ballad – nu een jazz standard – was bassist/componistKarel Mingus' elegie voor tenorsaxofonist Lester Young, die altijd een smalgerande 'pork pie'-hoed droeg. Geschreven ter gelegenheid van de dood van Young in 1959, nam Mingus het nummer later opnieuw op als "Theme For Lester Young".

12: Lee Morgan – De zijwinder

Geïnspireerd door de bijnaam van een met wapens zwaaiende slechterik in een westernserie genaamdDe Schutter, bedacht trompettist Lee Morgan de pakkende melodie van deze klassieke funkgroove uit 1965 in de badkamer van een opnamestudio. Het nummer brak uit de jazzwereld en bereikte de Amerikaanse hitlijsten en bereikte nummer 25.

11: Stan Getz & Joao Gilberto – Het meisje uit Ipanema

Met een tijdloze stem vanAstrud Gilberto, wordt algemeen aangenomen dat deze zwoele bossa nova uit 1964 het op een na meest opgenomen popnummer in de geschiedenis is, na "Yesterday" van The Beatles.

10: Thelonious Monk – Rond middernacht

Aangenomen dat het de meest opgenomen standaard is die door een jazzmuzikant is opgenomen, was het eeuwige "Round Midnight" het werk van een inspirerende Amerikaanse pianistThelonische monnik.

9: Dave Brubeck Quartet – Take Five

Dit jazznummer, geschreven door de saxofonist van de band, Paul Desmond, verscheen voor het eerst op het album van het Dave Brubeck Quartet uit 1959Time-outen naar verluidt blijft het de best verkochte single aller tijden.

8: Louis Armstrong - Wat een wondere wereld

Schijnbaar onderdeel van het zeer menselijke weefsel, werd de prachtige standaard van Bob Thiele en George David Weiss voor het eerst (en misschien wel definitief) opgenomen door Louis Armstrong in 1967, toen het ook bovenaan de UK Top 40 stond.

Louis Armstrong - Wat een wondere wereld (officiële video)

Klik om video te laden

7: Billie Holiday – Vreemd fruit

Een van de grootste protestsongs in een bepaald genre, het huiveringwekkende "Strange Fruit" werd voor het eerst opgenomen doorBillie vakantiein 1939. Haar versie werd opgenomen in de Grammy Hall Of Fame in 1978 en is sindsdien gecoverd door onder meer Robert Wyatt, UB40 en Annie Lennox.

Vreemd fruit

Klik om video te laden

6: Count Basie en zijn orkest - One O'Clock Jump

Dit was de bigbandhit die gelanceerd werdGraaf Bassie's carrière in 1937; een door piano aangedreven stomp gegarneerd met stotende hoornriffs. Het nummer werd het themaliedje van Basie en werd in 1979 opgenomen in de Grammy Hall of Fame.

5: Ella Fitzgerald - Mack het mes

Bobby Darinmaakte zich het lied eigen, maar Ella Fitzgerald maakte het lied iconisch door de woorden helemaal te vergeten. Ze won een Grammy voor haar live-versie, gezongen in Berlijn, waarin ze nieuwe teksten improviseerde en haar ongelooflijke stem op alle mogelijke manieren liet horen.

4: Charlie Parker - Alle dingen die je bent

Een van de belangrijkste architecten van de bebop, geboren in Kansas CityCharlie Parkerwas beroemd om zijn razendsnelle altsaxofoonsolo's, maar toonde een meer ingetogen kant op dit Jerome Kern-Oscar Hammerstein-deuntje dat hij in 1945 met Dizzy Gillespie speelde.

3: John Coltrane – Gigantische trappen

De meeste fans zijn het daarmee eensJohn Coltrane's klassieke LP is suite-achtig uit 1964Een opperste liefde. Zijn vijfde albumGigantische stappenwas echter zijn eerste met volledig zelfgecomponeerd materiaal en het blijft een must-have plaat voor alle serieuze jazzfans.

Gigantische stappen

Klik om video te laden

2: Miles Davis – Dus wat

Het openingsnummer van het legendarische album uit 1959 van de legendarische trompettist Miles DavisSoort van blauwis een van de bekendste voorbeelden van modale jazz. Die term is te technisch om in een soundbite uit te leggen, maar de track is gewoon subliem.

Miles Davis - So What (officiële video)

Klik om video te laden

1: Duke Ellington – Neem de A-trein

Geschreven doorBilly Strayhornin 1940, die werd geïnspireerd om het lied te componeren nadat hij aanwijzingen had opgeschreven over hoe je naar Harlem kon komen met het metrosysteem van New York, "Take The A Train" was een van de grootste hits van Duke Ellington en werd ook zijn kenmerkende deuntje.

Blurbs van Charles Waring en Sam Armstrong.Bouw je verzameling jazzvinyl met klassieke titels en favorieten die je niet ziet.

Beste jazznummers: een inleiding tot de beste momenten van de jazz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5649

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.