70+ Mysterie Schrijven Prompts & Verhaal Ideeën | Stel je voor Bos (2024)

26 januari 2022

Van whodunits tot onopgeloste misdaden, hier zijn meer dan 70 schrijfopdrachten voor mysteries die je lezers van begin tot eind verslaafd zullen houden.

Bij het mysteriegenre draait alles om het verzamelen van aanwijzingen en bewijzen om een ​​misdaad of een soort mysterie op te lossen. Gemeenschappelijke mysteries die moeten worden opgelost, zijn onder meer moord, ontvoeringen, diefstal en andere onopgeloste misdaden. Wat een mysterieverhaal zo aantrekkelijk maakt, is dat niemand tot het einde van het verhaal weet wie de ware schuldige is. En de grote onthulling aan het einde is altijd schokkend voor de lezer. Het geheim van een goed mysterie ligt in deplot twist. Je moet je lezers twee stappen voor zijn - Kruip in het hoofd van je lezers en denk: "Wie zouden je lezers denken dat de belangrijkste boosdoener is?" Draai het dan om en kies iemand van wie het zeer onwaarschijnlijk is dat hij de echte slechterik is.

Je kunt een willekeurige prompt kiezen uit onze generator voor het schrijven van mysteries hieronder om je plottwist-vaardigheden te oefenen op:

Klik op de knop 'Willekeurig' om een ​​willekeurige schrijfprompt te krijgen.

In een mysterieroman vormen personages een groot deel van het mysterie. Gemeenschappelijke karakters kunnen zijn:

 • Straatslimme detective - Ze stellen de juiste vragen, maar zijn de antwoorden te vertrouwen?
 • Gebogen agent - Bekend om het plaatsen van nepbewijs op plaats delict.
 • Mysterieuze man - Niemand weet iets over hen, en daarom kunnen ze een gemakkelijke verdachte zijn in de zaak.
 • De zondebok - Degene die iedereen de schuld geeft.
 • De voor de hand liggende verdachte – Alle aanwijzingen wijzen naar deze persoon.
 • De niet voor de hand liggende verdachte - Geen echt bewijs tegen deze persoon, maar op de een of andere manier houden ze verband met het misdrijf in kwestie.

Denk bij het schrijven van je mysterieverhaal goed na over de personages die je zou gebruiken voordat je erin duikt. We raden zelfs aan om voor elk personage personageprofielen te maken, en misschien zelfs een mindmap om hun connectie met de misdaad in kwestie te laten zien.

70 Mysterie Schrijven Prompts

Lijst met meer dan 70 schrijfopdrachten voor mysteries, van onopgeloste moordzaken tot items die in het niets zijn verdwenen:

 1. De rijkste man op aarde heeft een verborgen kluis gevuld met miljoenen dollars, dure juwelen en edelstenen. Op een avond gaat hij zijn verzameling edelstenen uitbreiden en merkt dat er een sentimenteel sieraad ontbreekt.
 2. Een voor een worden er willekeurige dingen vermist in je huis. Eerst je horloge, dan een theepot. Wie neemt ze mee en waarom?
 3. Een van je klasgenoten komt op mysterieuze wijze niet meer naar school. Het is bijna 2 weken geleden dat je ze voor het laatst hebt gezien. Wat kan er met hen zijn gebeurd?
 4. Een politieagent vindt een lijk in een kapperszaak in de stad. De doodsoorzaak was verdrinking. Niemand weet hoe het lichaam daar terecht is gekomen en wie het heeft gedaan.
 5. Een mens neemt een spelletje slangen en ladders te letterlijk. Op willekeurige locaties in de stad zijn slangen en ladders geplaatst. Waar gaan die ladders heen? Waarom worden slangen op deze willekeurige plaatsen geplaatst? Kun jij dit vreemde mysterie oplossen?
 6. Je wordt wakker in een pakhuis zonder je te herinneren hoe je daar terecht bent gekomen. Het pakhuis is gevuld met krantenknipsels van vermiste personen van de afgelopen 20 jaar. Wie is de ontvoerder en waarom ben je in dit pakhuis?
 7. Gisteravond werd een reeks supermarkten en warenhuizen in de stad beroofd. De dief of dieven stelen alleen wc-papier. Kun jij deze zaak oplossen?
 8. Maak kennis met Benji, de kattendetective. Benji is een pittige katachtige die op een missie is om de grote tonijnblikkendief te vangen.
 9. Gisteravond om precies 19.08 uur klonk er een gil vanaf Pebble Lane 59. De buren klopten aan, maar er was niemand thuis. Later die nacht arriveerde de politie rond 2.13 uur en vond een koud lijk op de vloer in een plas gemorste thee.
 10. Je bent een verslaggever voor de krant Imagine Forest Times, je schrijft een artikel over de vermiste vogeleieren in het plaatselijke bos.
 11. Stel je voor dat je een bewaker bent. Het is je eerste nachtdienst in het plaatselijke kunstmuseum. De volgende ochtend wordt een kostbaar schilderij vermist en krijgt u de schuld. Je moet je onschuld bewijzen voordat je naar de gevangenis wordt gestuurd, maar hoe?
 12. Schrijf een mysterieus verhaal over tijdreizen waarin de hoofdpersoon steeds teruggaat in de tijd om erachter te komen wie hun ouders werkelijk heeft vermoord.
 13. Jij en je vrienden gaan naar de kermis. Je besluit om op de carrousel te rijden. Rond en rond ga je, en dan stopt de rit. Als het stopt, merk je dat een van je vrienden plotseling vermist is. Waar zijn ze heen gegaan? (Zie onze lijst metvragen schrijven over vriendschapvoor meer ideeën.)
 14. De hoofdpersoon in je verhaal wordt op heterdaad betrapt met het ontbrekende juweel in zijn hand. Maar hebben ze dit juweel echt gestolen?
 15. Schrijf een dagboek vanuit het perspectief van een paranoïde persoon die denkt dat zijn buurman van hem steelt.
 16. Schrijf een actiescène op waarin het hoofdpersonage het secundaire personage volgt naar een verlaten pakhuis. Wat denk je dat er daarna zal gebeuren?
 17. Iemand heeft mobiele telefoons gestolen op je school. Je denkt te weten wie het is, dus je probeert de dief te pakken te krijgen.
 18. Een kromme politieagent plant al jaren vals bewijsmateriaal op plaats delict. Wie beschermen ze en waarom?
 19. Schrijf een script tussen twee personages die elkaar in het geheim ontmoeten om nieuw bewijsmateriaal in een moordproces te bespreken.
 20. Stel je voor dat je een rechercheur bent die een verdachte verhoort van juwelendiefstal. Schrijf enkele vragen op die u de verdachte zou kunnen stellen. Als je tijd hebt, kun je de mogelijke antwoorden ook schrijven vanuit het standpunt van de verdachte.
 21. Je ontdekt een briefje in je tas. Er staat: "Ik weet wat JIJ hebt gedaan!" – Wie kan dit briefje hebben achtergelaten en waar hebben ze het over?
 22. Schrijf een verhaal over een jonge politieagent die de moordzaak van zijn beste vriend van de middelbare school oplost. De twist is dat deze politieagent de moordenaar blijkt te zijn.
 23. Al meer dan 10 jaar werd je tweelingzus vermist. Maar daar is ze – Plotseling midden op straat lopend. Waar is ze geweest? Wat is er met haar gebeurd?
 24. Stel je voor dat je een rechercheur bent die de plaats van een moordmisdrijf onderzoekt. Op welke soorten aanwijzingen zou je letten? Kun je een lijst maken van ten minste 10 mogelijke aanwijzingen die je zou kunnen vinden?
 25. Een politieauto achtervolgt een potentiële verdachte in een moordproces. Halverwege de achtervolging verdwijnt de politieauto. De verdachte vertraagt ​​zijn auto en vraagt ​​zich af: 'Wat is er gebeurd? Waarom kwamen ze niet meer achter me aan?”
 26. Je komt op een dag thuis van school en merkt dat de spullen van je moeder weg zijn. Je eerste gedachte is dat ze jou en je vader heeft verlaten. Maar de waarheid is dat ze door iemand is ontvoerd.
 27. Een mysterieus persoon heeft al je teddyberen gestolen en houdt ze ergens vast voor losgeld. Elke dag krijg je een cryptisch raadsel. Als je elk raadsel kunt oplossen, krijg je elke keer een teddybeer terug.
 28. Het is het jaar 3000. Je hoofdpersoon is een advocaat voor een robot. Ze moeten de onschuld van deze robot bewijzen in een proces tegen mensenmoord. (Zie deze lijst metsci-fi schrijfpromptsvoor meer inspiratie.)
 29. Iemand blijft schoolboeken stelen van je school. Op een dag ga je naar school en zie je buiten de school een enorm statement-kunstwerk gemaakt van de gestolen schoolboeken. Kun jij achterhalen wie dit heeft gedaan?
 30. Assepoester is een detective geworden. Ze moet de zaak van de gestolen glazen muiltjes oplossen. Die glazen muiltjes zijn tenslotte super zeldzaam.
 31. De hoofdpersoon in je verhaal moet zijn onschuld bewijzen in een moordproces. Hoe zouden ze dit doen? Welk bewijs zouden ze nodig hebben?
 32. De hoofdpersoon in je verhaal ontdekt dat hun broer de echte moordenaar is. Ze proberen vervolgens al het bewijs dat verband houdt met hun broer te vernietigen om hen te beschermen.
 33. "Papaver! Papaver! Waar ben je, vriend?” Mindy zocht overal naar haar huisdier Labrador. Maar ze was nergens te bekennen. Het blijkt dat alle honden in de stad sinds gisteravond vermist zijn. Wat kan er met hen zijn gebeurd?
 34. Iemand heeft overal in de stad gênante foto's achtergelaten van verschillende mensen. Kunt u deze persoon opsporen? Waarom plaatsen ze deze foto's?
 35. Schrijf een mysterieus verhaal met de titel 'Piece-by-Piece' over een puzzeldief die willekeurige puzzelstukjes steelt.
 36. Je ziet enkele modderige voetafdrukken die leiden naar een dicht bos in je plaatselijke park. Je volgt dit spoor van voetafdrukken naar een geheim luik in het bos. De deur van het luik is opengelaten. Als je naar binnen gaat, ontdek je iets schokkends.
 37. Je hond graaft een oude broodtrommel op in je achtertuin. In de lunchbox vind je een sleutel, een adres en wat oude krantenknipsels van vermiste personen. Je denkt deze zaak van de vermissing op te lossen door gewoon dat adres te bezoeken. Maar dingen worden een beetje ingewikkelder ...
 38. Dit is een mysterieus verhaal over een jongen genaamd Billy die alleen thuis is en met een speelgoedtruck aan het spelen is als hij een vreemde doos vindt. Zijn moeder, een dame met een verleden, wantrouwt deze mysterieuze doos en belt de politie. Billy's moeder is detective en ze ontdekken dat de doos echt een valstrik is, en Billy wordt ontvoerd.
 39. Schrijf een misdaadmysterieverhaal over hoe de droom van een klein meisje om wetenschapper te worden tot haar dood leidde. Waarom zou iemand een jong meisje vermoorden dat wetenschapper wil worden? Hoe is dit gebeurd?
 40. Een sheriff uit een kleine stad raakt verstrikt in de grootste overval in de geschiedenis. Als meer dan een miljoen dollar zomaar in het niets verdwijnt, geven mensen snel de schuld aan de sluwe sheriff van buiten de stad. Maar is hij werkelijk de schuldige van deze misdaad?
 41. Toen Sara een jong meisje was, werd ze ontvoerd door een vreemde man en vrouw die voor haar zorgden. Maar nu wil Sara weten wat er met haar echte ouders is gebeurd. Leven ze nog? Zoeken ze haar nog steeds?
 42. De klok tikt door. Ergens in de stad zit een groep gijzelaars opgesloten. Elk uur dat verstrijkt, wordt er een gijzelaar gedood. De hoofdpersoon, een slimme detective, moet de aanwijzingen oplossen om de locatie van deze gijzelaars op tijd te vinden.
 43. Een politieagent bevindt zich in een zeer ongebruikelijke situatie. Het is vrijdagavond even voor 18.00 uur toen de politie werd opgeroepen voor een ongeregeldheden op straat. De oproep kwam van een man die een vrouw zou hebben bedreigd met een mes. De man is om 18.05 uur aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Later werd echter onthuld dat de thuisgelaten vrouw door iemand anders is vermoord, maar wie?
 44. Een moordmysteriefeestje neemt een duistere wending wanneer een van de gasten echt wordt vermoord.
 45. Schrijf een mysterieus verhaal met de titel 'Who Stole My Homework?' Het A*-waardige Engelse essay van de hoofdpersoon is door iemand gestolen, maar wie?
 46. Gebruik deze zin als inspiratie: Inspecteur Robins haalt zijn notitieboekje tevoorschijn en schrijft twee woorden op: Groene vingers.
 47. “10 autoruiten kapot in 10 dagen! Wat betekent het allemaal? Wat betekent het?" riep rechercheur Riley uit.
 48. Tijdens een zoekactie vindt een politieagent een lijk in de kofferbak van een auto. Maar is de automobilist echt de schuldige?
 49. Een kwijtgeraakte armband belandt samen met andere kostbare voorwerpen in het kluisje van je beste vriend op school. Je beste vriend wordt ten onrechte beschuldigd van het stelen van deze items.
 50. Een meisje moet haar gestolen baljurk vinden voor het bal. In de dagen voorafgaand aan het bal worden steeds meer van haar accessoires voor het bal gestolen. Wie is deze dief?
 51. Schrijf een mysteriethriller met de titel "Come and Get It". Het gaat over een arrogante crimineel die sentimentele items steelt van elke politieagent in de staat. Hij laat deze items op willekeurige locaties in de stad achter, samen met een briefje waarop staat: Kom het halen!
 52. Elke nacht gaat het autoalarm voor elke auto in uw straat precies om 2.03 uur af. waarom gebeurt dit en wie is verantwoordelijk?
 53. Een mysterieuze hacker heeft het elektriciteitsnet van de stad gehackt. Ze hebben de mogelijkheid om elektriciteit aan en uit te zetten wanneer ze maar willen. Kun jij ze vangen voordat ze nog meer schade aanrichten?
 54. Een geheime aanbidder laat dure cadeaus achter voor je hoofdpersoon. In eerste instantie lijken deze geschenken geweldig, maar al snel krijgen ze een duistere wending (zie onzeValentijnstipsvoor meer inspiratie).
 55. Je hoofdpersoon is op hun schoolbal. De hele nacht dansen. Opeens gaan de lichten uit. Een minuut pikkedonker. Als de lichten aangaan, is je beste vriend weg. En er hangt een boodschap in rode verf op de muur: Jij bent de volgende!
 56. Je leraar geeft je Engelse opdracht terug en je hebt een F! Als je beter kijkt, realiseer je je dat dit helemaal niet jouw opdracht is! Hetzelfde gebeurt in je andere klassen. Iemand heeft je opdrachten geruild – Maar wie?
 57. De afgelopen dagen heb je anonieme e-mails van iemand ontvangen. In de e-mails staat dat je geen vrienden met hem moet zijn. Je neemt geen van deze e-mails serieus totdat de politie bij je aanklopt.
 58. Een familiepicknick in het park wordt ondraaglijk als je de mand opent en de onnoemelijke geheimen van elk gezinslid ontdekt.
 59. Je zit met je gezin in een Chinees restaurant. Het is tijd om de gelukskoekjes te openen. Als je moeder haar gelukskoekje openmaakt, staat er: “Een van je kinderen is erg stout geweest!”. Dan maakt je vader zijn koekje open en er staat: "Wie heeft er stiekem rondgesnuffeld achter mama's en papa's rug?" Alle ogen aan tafel zijn op jou gericht. Maar wat heb je gedaan?
 60. Je hoofdpersoon is een kromme agent. Proberen de rechtsgang te manipuleren en echte criminelen te helpen wegkomen met moord. Op een dag plant iemand bewijs waardoor deze kromme agent wordt gearresteerd voor een moord die ze niet hebben gepleegd.
 61. Schrijf een scène op tussen twee personages. In deze scène probeert de 'echte' crimineel een rechercheur ervan te overtuigen dat iemand anders schuldig is aan diefstal uit een kerk.
 62. Er zijn drie potentiële verdachten in de moordzaak van Phillip Green. Jij bent de hoofdrechercheur in deze zaak. Welke vragen zou je deze verdachten stellen om de echte moordenaar te vinden? Maak een lijst van minimaal 10 vragen die je kunt stellen.
 63. Een gezondheidsinspecteur arriveert bij een veganistisch restaurant en ontdekt rotte groenten en rauw, oud vlees. De eigenaren weten hier niets van en denken dat iemand dit heeft geplant als sabotage. Wie kan het veganistische restaurant hebben gesaboteerd?
 64. Schrijf een kort mysterieverhaal voor kinderen met de titel 'Waarom is de lucht blauw?' De nieuwsgierigheid van een kind naar de lucht leidt ertoe dat ze een geheime speeltuin in het park ontdekken.
 65. Je hoofdpersoon is een nieuwsverslaggever die ervan overtuigd is dat de moordenaar van Rosie Moore nog steeds rondloopt. Ze weten dat de politie de verkeerde persoon heeft veroordeeld voor deze gruwelijke misdaad. Kan jouw hoofdpersoon de echte moordenaar vinden voordat de verkeerde persoon tot levenslang wordt veroordeeld?
 66. Iemand heeft alle shampoos in de stad vervangen door een ontharingsoplossing. Wanneer de helft van het haar van de stad uitvalt, is het aan jou, een topdetective om deze misdaad op te lossen.
 67. Schrijf een mysterieus verhaal dat zich afspeelt in de toekomst, waar een geheime cybergroep genaamd de 'Merry Man' de bankrekeningen van rijke mensen hackt en dit geld aan de armen geeft. Je hoofdpersoon is een rechercheur van de politie die probeert de leden van deze cybergroep op te sporen.
 68. Een mysterieus persoon speelt een gemeen spelletje verstoppertje met je. Ze hebben je vrienden en familieleden ontvoerd en op verschillende locaties in de stad verstopt. Je hebt precies 1 uur om elke persoon te vinden voordat er iets ergs met ze gebeurt.
 69. Iemand heeft een briefje achtergelaten in je kluisje op school. Op het briefje staat: Help me, please! Je negeert dit briefje, maar er verschijnen steeds meer briefjes in je notitieboekjes, tas en zelfs thuis. Totdat je uiteindelijk een pakketje via de post krijgt. Je opent dit pakket en schreeuwt ...
 70. Schrijf een mysterieus dierenverhaal over een hond die de oorspronkelijke eigenaar wil vinden van een pop die hij in het park heeft gevonden.
 71. Kun jij deze bonusmysterie-prompt oplossen: iemand heeft 's nachts sokken van de lokale bevolking gestolen. Wie zou dit kunnen zijn en waarom zouden ze dit doen? (Zie onderstaande video-prompt voor meer ideeën.)

Vond je deze aanwijzingen voor het schrijven van mysteries nuttig bij het schrijven van je eigen verhaal? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

70+ Mysterie Schrijven Prompts & Verhaal Ideeën | Stel je voor Bos (1)

70+ Mysterie Schrijven Prompts & Verhaal Ideeën | Stel je voor Bos (2)

Marty

Marty de tovenaar is de meester van Imagine Forest. Als hij niet veel boeken leest of zijn eigen verhalen schrijft, vindt hij het heerlijk om omringd te zijn door de magische wezens die in Imagine Forest leven. Terwijl hij in zijn boomhut woonde, heeft hij zijn tijd besteed aan het helpen van kinderen over de hele wereld met hun schrijfvaardigheid en creativiteit.

Reacties laden...

70+ Mysterie Schrijven Prompts & Verhaal Ideeën | Stel je voor Bos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5757

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.